Miért rúgták ki Gera Zoltánt? Sorra repülnek az edzők a Vasastól

Nem várt sokáig a Vasas és rögtön edzőt váltott. Gera Zoltán február végén lett a hatszoros magyar bajnok vezetőedzője, most azonban a Tatabánya elleni vereség után mennie kellett. Számokkal mutatjuk, hogy teljesített Gera Angyalföldön.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.08.23.
Vasas kirúgás Gera Zoltán vezetőedző NB II

A Vasas tavaly drámai módon, az utolsó előtti fordulóban veszítette el a feljutó pozícióját, és végül maradt az NB II-ben. Gera Zoltán a nyárra megtarthatta az állását, és az idei szezont vele kezdte el a klub. Négy forduló alatt hét pontot gyűjtött, a hétfői, újonc Tatabánya elleni, hazai pályán elszenvedett vereség (0-1) után a vezetőség megköszönte a munkáját és kirúgta. Tény, hogy Gera kiemelkedőt nem mutatott Angyalföldön, a kirúgása azonban mégis több szempontból érthetetlen.

Gera Zoltán
Gera Zoltánnal hiába volt eredményesebb a Vasas, nem volt maradása Fotó: Földi Imre

Gera előtt Desits Szilárd volt a Vasas vezetőedzője, aki tavaly a bajnokságban 22 forduló alatt 41 pontot gyűjtött a csapattal. Ez átlagban meccsenként 1,86 pontot jelent. Gera 12 forduló alatt 26 pontot tett a közösbe, ami egy meccsre átlagolva 2,16 pont. Mindezt úgy érte el, hogy menet közben vette át a Vasas irányítását, előtte pedig nem volt klubedzői tapasztalata. A feljutás elmaradását hiba lenne Gera nyakába varrni, hiszen Desitsnél jóval eredményesebb volt és a játék képe is javult a piros-kék mezes együttesnél.

A nyáron a Vasas öt felkészülési meccséből négyet megnyert, egy alkalommal pedig döntetlent ért el. Az NB II nyitófordulójában aztán remek játékkal sikerült legyőznie 3-1-re az NB I-ből kiesett Kisvárdát. Ezt a teljesítményt ugyan azóta nem érte el a Vasas, de a három meccs alatt négy megszerzett pontot még nem igazán lehet hullámvölgynek nevezni. A kirúgás azért is érdekes, mert ha Gera alatt ennyire inogott a kispad, akkor furcsa, hogy miért maradhatott a tavalyi drámai véghajrá után és miért csinálhatta végig a teljes felkészülési szezont. Az ideiglenes irányítást László András veszi át, aki a klub NB III-as együttesét irányítja.

Gera Zoltán már a hetedik edző volt

A Vasas 2019. december 20-án esett át tulajdonosváltáson, ezzel egy időben a Vasas Futball Kft. taggyűlést tartott, ahol Nagy Miklóst választotta meg a Vasas FC sportigazgatójának. A klub az elmúlt 4,5 évben hét edzőt alkalmazott, a rekordot Kuttor Attila tartja, akinek 48 mérkőzés jutott. Ő volt az, aki 2022-ben visszajuttatta az NB I-be az angyalföldi csapatot. Rajta kívül Bene Ferenc, Tóth András (ő csupán átmeneti megoldás volt), Schindler Szabolcs, Kondás Elemér és a már említett Desits próbálkozott a csapat ázsiójának helyreállításával, mind hiába. A hét tréner közül egyedül Kuttor volt az, aki legalább egy évet megélt a Vasas kispadján.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás