Megáll az ész, Szoboszlait kitennék a Liverpool középpályájáról





Meredek ötlet, védőt faragnának a magyar középpályásból. Érvekkel és világhírű példákkal is alátámasztják a Szoboszlai Dominikkal kapcsolatos fura elképzelést.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.01.19.
Módosítva: 2024.01.19.
Szoboszlai Dominik lothar matthäus védő Javier Mascherano liverpool

„Hogy micsoda?”; „Mi van?!”; „Őrültségnek hangzik, de...” – kommentálja sűrűn a Tribuna.com azt a cikkét, amelyet egy Liverpool-szurkoló X-(Twitter-) hozzászólása ihletett. A Vörösök híve fölvetette, hogy Szoboszlai Dominikot érdemes lenne kipróbálni egy új poszton, belső védőként.

Van Dijk (balra) mellett, belső védőként is beválhatna Szoboszlai?
Van Dijk (balra) mellett, belső védőként is beválhatna Szoboszlai? / Fotó: AFP

Az Afrikai Nemzetek Kupáján szereplő egyiptomi Mohamed Szalah távollétében az már felmerült – talán Jürgen Klopp vezetőedző fejében is –, hogy Szoboszlait szélső támadóként vesse be, némileg hasonlóan a Lipcsében betöltött posztjához. A bekk pozíciója viszont első blikkre teljesen idegennek tűnik a támadó középpályásétól. Az ötletgazda és a cikk szerint ugyanakkor igenis lehet létjogosultsága a meredek felvetésnek.

Az érvek között említik, hogy a Liverpool egyik legtöbbre taksált futballistájának védőmunkája sokkal hasznosabb a hasonló poszton szereplő kollégáiénál. Gyakran éppen azért dicsérik Szoboszlai játékát, mert szükség esetén hátul serénykedik: rombol, szerel, labdát szerez. Elvileg támadó középpályás létére kifejezetten hasznos munkát végez akkor, ha az ellenfélnél van a labda, és teszi mindezt gyakorlatilag az egész pályát bejátszva.

Joel Matip súlyos sérülése és a szintén Lipcséből érkezett Ibrahima Konaté sérülékenysége miatt – folytatódik az érvelés – Szoboszlai esetenként megoldást jelenthetne a védősor közepén, Virgil van Dijk oldalán. Már csak azért is, mert a hátul megszerzett labdát ki dobhatná ügyesebben kontratámadásba, mint a kreatív összjátékban és a tért ölelő indításokban is mesteri magyar sztár? Középső védőként a párharcok és a légi párbajok sem jelentenének problémát Szoboszlainak, hiszen a magassága (186 cm) és a testfelépítése is alkalmassá teszi.

Így festene a Liverpool a védősorban Szoboszlaival:

Alisson – Alexander-Arnold, Szoboszlai, Van Dijk, Robertson – Elliott, Endo, Mac Allister – Szalah, Núnez, Luis Díaz.

– A sportág történelmében nem ez lenne az első alkalom, hogy valaki középpályásból belső védő lesz – írta az ötletgazda, aki a korábbi Liverpool-, majd Barcelona-sztár Javier Mascherano példáját említette.

Tegyük hozzá: többek között korábbi szövetségi kapitányunk, a 150-szeres német válogatottként világ- és Európa-bajnok Lothar Matthäus (1990 aranylabdása) is hasonló utat járt be a középpályáról a védelem tengelyébe.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás