Magyar siker a sakkolimpián, Lékó és az istennő elintézték

Magabiztosabb sikert vártunk, de a legfontosabb a két pont. Lékó Péter győzött, Gledura Benjámin döntetlenjébe a sakkozás istennője is besegített.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.09.18.
sakkolimpia Litvánia Lékó Péter rapport richárd Gledura Benjámin

A magyar férficsapat 2,5-1,5-re legyőzte Litvániát a budapesti sakkolimpia hetedik fordulójában. A Magyar Nemzet beszámolója szerint ehhez az is kellett, hogy a sakkozás istennője egy kritikus pillanatban kegyeibe fogadta a mieinket, akik feljöttek a negyedik helyre.

Lékó Péter győzött, a többiek remiztek a budapesti sakkolimpia 7. fordulójában
Lékó Péter győzött, a többiek remiztek a budapesti sakkolimpia 7. fordulójában / Fotó: Polyák Attila / Magyar Nemzet

Lékó Péter gyorsan legyőzte Paulius Pultineviciust: meglepte ellenfelét, gyorsan fölénybe került világossal, sötét már a 23. lépésben kapitulált. Berkes Ferenc is nyerhetett volna, szívós, precíz játékkal fokozatosan fokozta az előnyét Valery Kazakouski ellen, ám elegendő volt egyetlen pontatlan lépés, és döntetlenre rontotta a partit. Rapport Richárd sötéttel nagyon szolidan manőverezett, majd döntetlenre adta a maga játszmáját Titas Stremavicius ellen a sakkolimpián.

Sakkolimpia: Caissa istennő is velünk volt

Gledura Benjámin ellenben a negyedik táblán világossal mintha mindent egy lapra feltéve sakkozott volna. Hibázott, de az időzavarban az ellenfele szerencsére eltévedt, Gledura kicsi előnnyel egyszerűsített végjátékra. Az időkontroll után már Gledura nyúzta az ellenfelét a nyerésért, de nem találta meg a győzelemhez vezető tervet. Igazságos döntetlen született, de el kell ismerni, könnyen vereség is lehetett volna belőle. A korábbi kiváló nagymester és szakíró, Bilek István hasonló esetekben rendre Caissa, a sakkozás istennőjének szeszélyességét emlegette...

Az élcsoport: 1. India 14 pont, 2. Irán 13, 3–6. Üzbegisztán, Magyarország, Örményország, Szerbia 12-12. A táblapontok alapján Magyarország a negyedik.

Női csapatunk 3-1-re verte Ausztriát és ugyancsak előrébb lép.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás