Edzőt buktatott a Fradi, de ez sem segített – így emlékezik a BL-hős a belgákra

Szerdán megkezdi főtáblás szereplését a Ferencváros focicsapata az Európa-ligában. Az ellenfél az az Anderlecht, melyet a Fradi 29 éve elbúcsúztatott története egyik legfontosabb párharcában. Az akkori hősök közül Nyilas Elek beszélt az esélyekről.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.09.23.
labdarúgás európa liga Anderlecht Ferencváros

Huszonkilenc éve, 1995 augusztusában történelmet írt a Ferencváros labdarúgó-csapata, a belga Anderlechtet Brüsszelben legyűrve jutott elsőként a magyar csapatok közül a Bajnokok Ligája főtáblájára. A belga fővárosban Zoran Kuntics második félidőben szerzett góljával 1-0-ra nyertek a zöld-fehérek, majd a budapesti visszavágó 1-1-s döntetlenjét követően a BL-ben megnyílt az útja a legjobb tizenhat közé. Ezúttal nem kizárt a pontszerzés, sőt, a győzelem sem az Európa Liga főtáblájának első fordulójában.

Fradi
Harcra kész a Fradi Fotó: Nemzeti Sport

Az 1995-ös Fradi középpályás alapembere, Nyilas Elek szerint a belgák akkor Európa élvonalába tartoztak.

"Huszonkilenc éve az Anderlecht sokkal erősebb volt, mint a mai" – szögezte le Nyilas Elek, aki az akkori Fradi egyik szellemi karmesterének számított. "Európa legjegyzettebb klubjai közé sorolták, emlékeim szerint a kilencedik pozíció volt az övé, ezért több magyar futballdrukker alig adott esélyt nekünk."

Hogy számított-e az idegenbeli meglepetésre, erre a kérdésre Nyilas így reagált a Metropolnak: sose szerette a sportban a meglepetés jelzőt. Csak játszani kell, és a végén kiderül, hogy ki a jobb. 

Nem törődtem az előzetes esélylatolgatással, de azzal sem, ha előre leírtak bennünket. Akkori csapattársaimmal, köztük a rettenthetetlen Simon Tiborral, továbbá a technikás idősb Lisztes Krisztiánnal olyan kombinatív csapatjátékkal leptük meg a belgákat, amire azoknak nem volt megfelelő válaszuk. Ebből fakadóan edzőjüket, Herbert Neumannt elbocsátották, ezért a budapesti visszavágón már a hírneves Raymond Goethals ült a kispadjukon. Tény, azon a meccsen sokkal nehezebb dolgunk volt, de sikerült az 1-1-s végeredménnyel továbblépni.

Új edző a Fradi ellen

Az új rendszerű Európa Ligában nincs pardon, a brüsszeli találkozónak nincs visszavágója, tehát elkelne a három pont. Érdekesség, hogy a belgák megint most váltottak edzőt, az utánpótlásból érkező David Hubert dirigál. Ráadásul a rivális odahaza belga bajnokin csak 0-0-t játszott a Charleroi-val.

Elhozható akár a három pont is

– így Nyilas Elek, aki jelenleg a Gyulai Kiemelt Utánpótlás Központ szakmai vezetője.

Nyilas Elek Fotó: Mirkó István

A Fradi Európa Liga menetrendje

szeptember 25. RSC Anderlecht (belga)–FERENCVÁROS

október 3. FERENCVÁROS–Tottenham Hotspur (angol)

október 24. FERENCVÁROS–OGC Nice (francia)

november 7. Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

november 28. FERENCVÁROS–Malmö FF (svéd)

december 12. PAOK FC (görög)–FERENCVÁROS

2025. január 23. Eintracht Frankfurt (német)–FERENCVÁROS

2025. január 30. FERENCVÁROS–AZ Alkmaar (holland)

A Fradi az Európa-ligában nyolc meccsert játszik. A 36 csapatos mezőnyből az első nyolc helyezett a nyolcaddöntőbe kerül, míg a 9-24. helyezettek a nyolcaddöntős szereplésért játszanak.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás