Óriási változások lesznek az olimpián: ilyen lesz 2028-ban, Los Angelesben

Régi és vadi új sportágak kerülnek be a programba. Los Angeles olimpiája nagyon különbözik majd a párizsi játékoktól.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.08.13.
Módosítva: 2024.08.13.
Olimpia 2024 Tom Cruise párizsi olimpia 2024 los angeles 2028

A párizsi olimpia vasárnap éjjel hivatalosan véget ért, a stafétát (Tom Cruise személyében) átvette a következő, 2028-as helyszín: Los Angeles. Az egyesült államokbeli nagyvárosban 1932 és 1984 után már harmadszor rendezik meg az ötkarikás játékokat. A szervezők szerint a fenntarthatóság jegyében szinte semmilyen új kiszolgáló és sportlétesítményre nem lesz szükség – ellenben több sportág ki- és bekerül a programba.

A Mission: Impossible akciófilm-sorozat főhőse, Tom Cruise hollywoodi sztár "vitte" el Párizsból a Los Angeles-i olimpia felé a zászlót
A Mission: Impossible akciófilm-sorozat főhőse, Tom Cruise hollywoodi sztár „vitte” el Párizsból a Los Angeles-i olimpia felé a zászlót Fotó: AFP

Az Origo többek között kiemeli: jelentős változás lesz a megszokott programokban is a Los Angeles-i olimpián. Megcserélik az atlétika és az úszás hagyományos sorrendjét: az atlétikára kivételesen a játékok első hetében kerül sor, majd ezt követően úgy alakítják át a SoFi Stadiont, hogy a második héten az úszóversenyekre legyen használható.

A Párizsban újnak számító sportágakhoz képest marad a programban a szörf, a gördeszka és a sportmászás is, de a bréktánc például kikerül. 

Olimpia 2028: régi-új sportágak a programban

Los Angelesben 1900 óta először lesz majd a programban krikett (rövidített változatban); szintén több mint 100 év múltán kerül vissza az egyik legtradicionálisabb észak-amerikai sport, a lacrosse; visszatér a programba a baseball és női változata, a softball; és debütál a fallabda (squash); valamint az úgynevezett flag football. 

Utóbbi okkal zászlófutballként fordítható le: az amerikai foci ütközések nélküli változata. A lényege, hogy az ellenfelet úgy lehet megállítani, ha a védő leszedi az ellenfél derekának két oldalán lógó a színes kis zászlót (szalagot). A Bild emlékeztet: miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte a legnagyobb amerikaifutball-szövetséggel (NFL), hogy a sportág csak kontakt nélküli formában kaphat helyet az olimpiákon, az NFL az utóbbi években dollármilliárdokat költött a 2002 óta létező „light verzió” fejlesztésére és nemzetközi terjesztésére (az idei világbajnokságot jövő vasárnaptól rendezik Finnországban).


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás