Őrjöngenek az olaszok, Kemény Dénes és Faragó Tonó nem kertel a pólóbotrány kapcsán

A magyar férfivízilabda-válogatott bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpián, ahol Horvátországgal találkozik. Azonban szerdai riválisunk, az olasz válogatott nem tudja megemészteni a vereséget.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.
vízilabda Olimpia 2024 botrány

Vogel Soma kapus heroikus védéseinek köszönhetően – az alapmeccsen, majd a büntetőpárbaj során hat 5 méteres közül ötöt hárított –, 9-9-et követően 3-1-re nyertek a mieink (12-10). Az olaszok azóta sem emésztették meg a kudarcot, sőt egy őket károsító játékvezetői hiba miatt tüntetnek, szerintük a bíró botrányos tévedése döntően befolyásolta a meccs végkimenetelét – írta a Magyar Nemzet. A 2024-es párizsi olimpián a második negyed sokáig gól nélkül zajlott, majd az olasz Francesco Condemi egyenlített 3-3-ra. Hosszas VAR-videózás után elvették a gólját, Condemi piros lapot kapott, mert a lövőmozdulata végén lendülő karjával megütötte Jansikot, akinek csúnyán vérzett a szeme alatti bőrfelület.

Magyarország-Olaszország
Vogel Soma volt a hős (Fotó: Csudai Sándor)

A klasszisainkkal egykor három olimpiai bajnoki címet szerző szövetségi kapitány, Kemény Dénes e konkrét esetről nem kíván nyilatkozni a Metropolnak, de kiemeli:

„A VAR-ral az a gond, hogy csak a víz feletti eseményeket konstatálja, ami az alatt történik, annak megítélésére képtelen. Sportágunkban addig volt nyugalom, ameddig a VAR-nak csak arra volt jogosultsága, hogy azt figyelje, egy labda a gólvonal mögé került-e vagy sem. A World Aquatics elnöksége alighanem tárgyal majd erről az eseményről” – mondta Kemény.

„Mindenki szerint jogtalan volt ez a piros lap” – kommentál Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok. „Végül is mindegy, hogy ki húzta a rövidebbet, engem az háborít fel, hogy a VAR-vizsgálat vezetője hosszú percekre kisajátította magának a képernyőt. A montenegrói játékvezető nem csinált volna nagy felhajtást az esetből, de a VAR-os személy az egész vízilabdasport alatt vágta a fát nevetséges közbeavatkozásával. Folyamatosan próbálják népszerűsíteni a sportágunkat, de ez az eset hosszú ideig megmarad mindenki emlékezetében. Adva van két remek, kiválóan felkészült pólóválogatott, ugyanakkor a pulpituson ülnek jó páran, akiktől lassan pólós és szakvezető egyaránt fél...”

Büntetők és méreg, Magyarország bírói hibákkal jutott az elődöntőbe” – írja az olasz Gazzetta.it. Ami a vitatott esetet illeti: az olaszok hevesen reklamáltak, mivel ráadásul büntetőt ítéltek a mieink javára Condemi mozdulata miatt, amit Manhercz Krisztián értékesített, így 3-3 helyett 4-2-re elhúzott a magyar válogatott. 

„Ez a botrány eltorzította meccset, melyet milliók néztek, vajon hogyan követhetett el ilyen alkalmatlanságról tanúskodó hibát a játékvezető?” – dühöng az olasz szövetség elnöke, Paolo Barelli. „A VAR használatának garantálnia kellene az igazságosságot, ehelyett elferdítette a meccset, amely a vízilabda jó hírét vihette volna a világban. Ez elfogadhatatlan.”

Alessandro Campagna olasz szövetségi kapitány ironikusan tapsolt a játékvezetőnek a meccs végén, majd így értékelt: 

„Lehetetlen az erőszakos játék, miközben egy játékos lő, mert éppen a lövéssel vagy elfoglalva, arra koncentrálsz. Elfogadhatatlan döntés született. Megtévesztő volt a vér, mert a vízilabdában könnyen megsérülhetsz. Az elejétől kezdve csodálatos meccset játszottunk, megvolt a szív, elszántság, fej, bátorság, sajnálom, hogy ez sem volt elég.”

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás