Most vagy soha! Érdi Mária sosem látott magyar sikerre készül az olimpián

Könnyen lehet, hogy Párizsban olyan sikert arat a magyar olimpiai csapat, amire még nem volt példa. Ha a vitorlásversenyző Érdi Mária őrzi kifogástalan formáját, megszerezheti a vitorlás-sportunk első ötkarikás aranyérmét.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.07.19.
Módosítva: 2024.07.19.
vitorlássport Olimpia 2024 érdi mária párizsi olimpia 2024

A múltban a Detre fivérek az 1980-as moszkvai nyári játékokon bronzéremmel zártak a repülő hollandi hajóosztályban, a legutóbbi, tokiói eseményen pedig Berecz Zsombor finn dingi-remeklése ezüstérmet hozott a konyhára. Az ötkarikás játékokon a múltban hatszor rajtolt szörfversenyzőnk, az Eb-győztes Gádorfalvi Áron jól ismeri a 26 éves Érdi Máriát, hiszen a múltban együtt indultak az olimpián.

Érdi Mária
Érdi Mária sosem látott sikerre készül Fotó: Koncz Márton

Mari immár hetek óta Marseille vízén gyakorol – mondta a Metropolnak Gádorfalvi. – Azt nem tudom, mikor zárják le azokat a kikötőket, amelyekből ki lehet futni az olimpiai vízfelületre, de ezt általában minden résztvevő kijátssza... A távolabbi kikötőkből ugyanúgy elérik a pályát, és a part tereptárgyainak segítségével memorizálnak.

A szörfös klasszis szerint Mari éppen ideális korban van ahhoz, hogy érmes legyen, sőt, az első helyre is befuthat. Rutinja meggyőző, az ILCA (régen: laser) hajóosztályban közismert az „uralkodó” pozíciója, igaz, a riválisait nem érdekli a múltja, hiszen ők is olimpiai bajnokok kívánnak lenni.

Tiszta fejjel kell odaállnia a rajthoz, figyelni a széljárást, az ellenfelek pozícióját, a várható helyezkedéseket. A fordulóknál az ideális ívet kell választania, és az úgynevezett kreuzolás, azaz a cirkálás, a széllel szemben fordulgatva, cikcakkban haladjon a cél felé, így foglalja el a legjobb pozíciót

 – ad tanácsokat Gádorfalvi, majd hozzáteszi: Marseille-ben igen változatos szél- és hullámviszonyok várják az ILCA-mezőnyt, hol a hatalmas hullámok, olykor viszont a tökéletes szélcsend okoz galibát.

– Mari persze nem az a típus, akit aktuális Eb- és vb-győztesként letaglózná az esélyesség, ezért bízom bennne – teszi hozzá Gádorfalvi. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás