Elárulta a magyar olimpikon, kiből fog erőt meríteni a párizsi olimpián

Kötöttfogásban két birkózónk lép szőnyegre a párizsi olimpián, és ha mindkettőjüknek kijön a lépés, dobogós helyezéssel térhetnek haza.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.07.12.
birkózócsarnok Olimpia 2024 Lévai Zoltán

Két éremesélyes birkózóval indul el a magyar kötöttfogású csapat a párizsi olimpián. A pestszenterzsébeti világbajnok, Losonczi Dávid (87 kg) előzetesen már felfedezte a párizsi birkózócsarnokot, hasonlót viszont a 77 kg-os vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán nem tervez.

– Elég lesz egy nappal a rajt előtt ott edzeni – újságolja a Honvéd birkózója, aki a márciusi, isztambuli utolsó (!) világkvalifikációs viadalon hidegvérrel érdemelte ki az ötkarikás repülőjegyet. Nem akármilyen körülmények között. 

– Fura, de amikor Aik Mnacakanjantól kikaptam 2-1-re, akkor ment a legjobban a birkózás. Utána azért izgultam, hogy a bolgár segítsen fel a vígaszágra. Megtette, és onnantól csupa győzelem következett.

Lévai Zoltán a súlycsoportjában éremre is esélyes – Fotó: Földi Imre

Mivel súlycsoportja legjobbjai közé tartozik, a 16 indulót vonzó 77 kg-os mezőnyben a nyolc kiemelt közé sorolták, rajta kívül az ő ágán kirgiz, azerbajdzsáni és kazahsztáni birkózó szintén kiemelt.

Ha történetesen velük összekerülök, és megverem őket, jöhet a döntő... 

– jegyzi meg, bár a hamarosan soros, az általa igencsak kedvelt mátraházi edzőtáborozás során ügyelnie kell a jobb oldali bordáját fedő izmára, mivel egy tréningen kiemelés közben fájdalmat érzett. Az izmot a biztonság érdekében leragasztja, majd gyakran beül a jégkamrába, amelynek mínusz 100 fokos hidege remek módszer sérülések megelőzésére, kezelésére. Örömére édesapja, egyszersmind edzője, idősebb Lévai Zoltán szövetségi akkreditáltként szintén ott lesz az ötkarikás játékokon.

Isztambulban tíz másodpercenként adott utasítást a szőnyegsarokból, ami egyébként nem tilos, és ez a szakmai segítsége 30 százalékos előnyt jelentett számomra.

Zoli dorogi házukban szent ereklyeként őrzi a kvalifikációt elismerő törökországi táblát, amit az amerikai Kamal Bey elleni 3-0-s döntőbeli győzelméért kapott kézbe.

Behívták az amerikai szakácsot

Idősb Lévai Zoltán megjegyzi: természetesen tudatában vannak annak, hogy tíz orosz birkózó végérvényesen visszalépett a párizsi versenyektől.

– Ez csak szemre könnyebbség, mert a 77 kg-osok kategóriájában az orosz induló helyére az amerikai hadsereg szakácsát, Kamal Beyt hívták be. Ő az, akit a fiam Isztambulban 3-0-ra megvert, igaz, a múltban már vereséget is szenvedett tőle – mondta Lévai apuka.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás