Szívszorító, barátai sírjánál ünnepelte születésnapját a Fradi legendája





Bár a 85 éves Rákosi Gyula Szusza Ferenc futballjáért rajongott, szíve szerint Újpestre ment volna futballozni, csakhogy a Fradi-érzületű édesapja ráparancsolt: a zöld-fehéreknél a helye.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.10.11.
labdarúgás Rákosi Gyula születésnap FTC

70 évet töltött a Ferencvárosban, pedig szíve szerint az Újpestre igazolt volna. Ma már nem bánta meg a végső döntést Rákosi Gyula, a Fradi 85 éves legendája. Gyerekkorában az újpesti Szusza Ferenc játékát istenítette, édesapja azonban ráparancsolt: a Fradiba kellett játszania. Természetesen nem bánta meg a döntést, a legnagyobbak között játszhatott.

– Jobb lábas voltam és vagyok, játszottam is azon a szélen, aztán mégis úgy alakult, hogy a Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi belsőhármas tagja lehettem balösszekötőként – emlékezett. – Kiemelni a hét, az FTC-nél eltöltött évtizedem közül képtelenség bármelyiket is, az úgy volt maga a tökély, ahogyan megesett.

Fotó: Dömötör Csaba

 

Ám az 1965-ös VVK-sikerük – közte egy Manchester United-veréssel! – emlékei élén keresendő. A kupadöntőben Torinóban a világverő, a Heriberto Herrera edző által felkészített Juventust 1-0-ra legyőzni világszenzációnak számított. 

A 41-szeres válogatott az akkori, a hatvanas éves Fradiját jobbnak tartja a mostaninál, bár elismerte, a maiakkal sincs probléma, sőt.

– A Fradi már csak azért is örökös téma ma odahaza, mert Réka lányom a női csapatunk masszőrje, együtt dolgozik ifjabb Albert Flóriánnal, aki edzőként nemrég vette át az együttest. Nehéz dolga lesz, hiszen a női futballistákkal különlegesen kell bánni. 

Saját születésnapján barátai sírjához zarándokolt

 

Rákosi Gyula két állandó barátja, harcostársa, Albert Flórián és Szűcs Lajos már nem lehetnek köztünk: vallja, mindkettejük hiánya pótolhatatlan, de szeretettel gondol valamennyi elhunyt egykori csapattársára. 

Most, hogy nyolcvanöt esztendős lettem, Albert és Szücs sírját is meglátogattam. Velük ünnepeltem

– mondta lapunknak Rákosi, aki a róla megjelent könyv bemutatóján elmondott egy nyúlfaroknyi verset.

Saját szerzemény, de csak félig

– ismerte el. – Az Isten óvja Magyarországot befejező sor szívemből szólt...

 

Amikor nem a Fradival foglalatoskodik, akkor kertészkedik odahaza, sőt, a konyhában is elboldogul.


 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás