RETRO RÁDIÓ

Felesége beszélte rá: New York-i világsztárok között kapott esélyt Garát Zsombor

Meghívást kapott az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) érdekelt New York Islanders edzőtáborába egy magyar hokis. Garát Zsombor a feleségére hallgatott, amikor belevágott a tengerentúli kalandba.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.22.
Garát Zsombor NHL New York Islanders

Óriási esélyt kapott Garát Zsombor a New York Islanderstől, amely a világ legerősebb jégkorongligájában, az NHL-ben szerepel. A 26 éves magyar hátvéd együtt edzőtáborozik az októberi szezonrajtra készülő csapattal.

Garát Zsombor
Garát Zsombor – Fotó: Domotor Csaba

„Nem titok, elsősorban amiatt utaztam augusztusban az Egyesült Államokba, mert a feleségem, Garát-Gasparics Fanni bízott a tengerentúli folytatásban, és minél közelebb szerettünk volna lenni egymáshoz. Ezért sem kezdtem el a Budapest JA-nál a munkát, hanem reálisan mérlegelve megcéloztam az amerikai harmadosztályt, az ECHL-t. Ezenkívül jó ajánlólevél volt, hogy májusban játszottam a magyar válogatottal az elit-világbajnokságon, és az ECHL-ben szereplő Worcester Railersnél nem is kellett próbajátékon részt venni” – fogalmazott Garát.

A worchesteri klub az NHL-ben szereplő New York Islanders farmcsapataként működik. Így jött szóba Garát neve a négyszeres Stanley-kupa-győztes klubnál.

„A worchesteri edző bedobta a nevem az Islandersnél, mert az NHL-es edzőtáborban a hátvédek között volt egy szabad hely. Két napon át videókat néztek rólam, és nem tudom, hogyan sikerült elérni, de végül vasárnap üzentek, jöhetek a táborba. Szerdán volt a csapatvacsora, átestünk a felmérőkön, és csütörtökön már edzettem velük.”

A New York Islanders 38 csatárt, 21 hátvédet és hét kapust hívott meg az edzőtáborába, a hokisokat három csoportba osztották. Az elsőben a stabil NHL-esek és a potenciális csapatba kerülők, a másodikban a második ligások (AHL) kaptak helyet, a harmadikban pedig Garáték. 

Mi lehet Garát Zsombor további sorsa?

Az edzőtábor során a New York-i együttes folyamatosan csökkenti a létszámot. Az október 14-i, Buffalo Sabres elleni bajnoki rajtig 23 játékosnak marad hely. A többiek, akiktől menet közben köszönnek el, a tartalék együttesekben, a másodosztálynak számító AHL-ben vagy a harmadosztálynak minősülő ECHL-ben kapnak helyet. A magyar válogatott játékosa legjobb eséllyel valamelyik tartalék csapatban köthet ki, ő is az ECHL-t célozta meg, esetleg visszatér Magyarországra.

Garát Zsombor felesége, Garát-Gasparics Fanni is válogatott hokis. Ő november 5-ig a svéd Brynäs alkalmazásában áll, de bízik benne, hogy tengerentúli lehetőséget fog kapni valamelyik PWHL-es klubnál. A női profiliga küzdelmei januárban kezdődnek.

Garát a negyedik magyar

Garát Zsombor a negyedik magyar hokis, aki NHL-es táborban szerepelhet. Korábban a kapus Szuper Levente (Dallas Stars, Calgary Flames, St. Louis Blues), a csatár Vas János (Dallas Stars) és a szintén kapus Vay Ádám (Minnesota Wild) vehetett részt ilyen felkészülésben. Az Edmonton Oilers által 1999-ben – első magyarként – draftolt Gröschl Tamás végül nem volt táborban.

 

 

Ezeket olvastad már?
Háromméteres bronzszobrot kap Mészöly Kálmán

Háromméteres bronzszobrot kap Mészöly Kálmán

Egyszerűen nincs az a ruha, ami eltakarná a kebelcsoda hatalmas melleit

Egyszerűen nincs az a ruha, ami eltakarná a kebelcsoda hatalmas melleit

Büszkeség és tartalom: megjelent a Sport 2023 évkönyv

Büszkeség és tartalom: megjelent a Sport 2023 évkönyv

Új kedvencet ünnepel a Fradi-tábor, Sztankovics gyöngyszemet talált

Új kedvencet ünnepel a Fradi-tábor, Sztankovics gyöngyszemet talált

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás