Bejött Dárdai Pál nagy húzása, megtalálta az új Király Gábort





Dárdai Pál párhuzamot vont Tjark Ernst és Király Gábor között: nem csak a képességeik hasonlóak. Kényszer szülte telitalálat?



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.08.31.
Dárdai Pál Hertha király gábor Kapus

Csapás, csapás hátán érte Dárdai Pált, mióta áprilisban harmadszor is a Hertha vezetőedzője lett. A sok közül az egyik problémás poszt mindjárt a kapusé. A német Bundesligából időközben kiesett, eladósodott berlini klub eladta az előző szezont szinte végigvédő Alexander Schwolowot (Union Berlin), majd az első két idei fordulóban bevetett Oliver Christensent (Fiorentina). A pótlásukra visszatért Marius Gersbecket pedig akár több évre börtönbe zárhatják, miután a nyári ausztriai edzőtábor során megvert egy fiatalembert egy szórakozóhelyen. Ezek után Dárdai kénytelen volt a 20 éves, tapasztalatlan Tjark Ernstre bízni a kaput – aki fényesen élt az ölébe pottyant lehetőséggel.

Dárdai Pál 20 éves kapusra bízta a kulcspozíciót, és nem bánta meg
Dárdai Pál 20 éves kapusra bízta a kulcspozíciót, és nem bánta meg Fotó: AFP

A magyar vezetőedző nem győzi dicsérni felfedezettjét, folyvást a Hertha klublegendájának számító Király Gáborhoz hasonlítja.

Annak idején Gábor is nagyon fiatal volt, amikor a Hertha kapujában találta magát, és rögtön szuper teljesítményt nyújtva hosszú évekig ott is maradt 

– emlékezett vissza Dárdai arra, amikor fél évvel az ő szerződtetése után (1997 nyarán) az akkor 21 éves Király a Haladástól a berliniekhez igazolt.

A tervek szerint lassan építették volna fel, csakhogy felgyorsultak az események. Az első számú kapus, Christian Fiedler gyengén teljesített a Bundesliga-szezon elején (hét meccsen 15 gólt kapott), és egy súlyos rostocki vereség (0-4) után Jürgen Röber vezetőedző mély vízbe dobta a szürke mackónadrágos magyar kapust – aki parádés védéseivel 6,5 évre ott is ragadt, szép sikereket elérve közönségkedvenccé vált a Herthánál. Ilyen szép jövő várhat Enstre is?

– Nap mint nap azon dolgozom, hogy a nehéz helyzetekben a csapat hasznára legyek. Az a feladatom, hogy kilencven percen át éber maradjak. Bízom benne, hogy első számú kapus maradok, érzem a vezetők bizalmát – mondta a hajdani Bundesliga-kapus, Thomas Ernst fia (az apuka a kilencvenes évek második felében, a Bochum kapusaként többször is védett Király és Dárdai Herthája ellen, váltakozó sikerrel).

– Kicsit még dolgoznia kell a lábmunkáján, biztosabbá kell tennie a rúgótechnikáját. De a kisugárzása és a reflexei nagyon jók, remekül végzi a dolgát – dicsérte Dárdai Pál.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás