30 év után lehet újra magyar az olimpián





Az előzetes számok szerint megvan a régóta várt bravúr.



Megosztás
Szerző: sk
Létrehozva: 2023.07.05.
Módosítva: 2023.07.05.
Lengyelország Kaizinger Balázs díjugratás

Harmadik helyen végzett Kaizinger Balázs a jövő évi párizsi olimpia kvalifikációjába számító hollandiai lovastusaversenyen a hétvégén. Bár a hivatalos ranglistára még várni kell, az előzetes számítások szerint a magyar versenyző olimpiai részvételt jelentő helyre lépett előre. Magyar lovas utoljára csaknem 30 éve szerepelt olimpián, a ’92-es barcelonai nyári játékokon Göttler Vilmos díjugratásban, míg az 1996-os atlantai olimpián a lovastusa- válogatott indulhatott.
 

Fotó: Magyar Lovassport Szövetség


A hétvégi négycsillagos, azaz Európa-bajnoki szintű, maarsbergeni lovastusaversenyen Kaizinger Balázs a Magyar Lovassport Szövetség Clover nevű lovával indult. Díjlovaglásban egyéni rekordot ért el, díjugratásban hibátlan pályát ment, a crosspályát pedig kis időtúllépéssel, de hibátlan lovaglással teljesítette, megszerezve ezzel az összetett bronzérmet. Ugyanezen a versenyen Doerfer Noémi a kilencedik helyen végzett Serengethi nyergében.

 

Bár a hivatalos ranglistát csak néhány nap múlva adják ki, Kaizinger Balázs harmadik helye sokat ér, a megszerzett pontokkal ugyanis nagy valószínűséggel átveszi a vezetést az olimpiai kvalifikáció C-csoportjában. A csoportból első két lovas jut ki a párizsi olimpiára, a magyar versenyzőknek többek között cseh, litván, szlovák ellenfelekkel kell megküzdeni a kvótáért. A kvótaszerzési időszak december 31-ig tart.


– A négycsillagos verseny Európa-bajnoki szintű viadalt jelent. Ezeknél csak néhány ötcsillagos verseny, például a világbajnokság erősebb besorolású. A világbajnokságon például a díjlovas program és a díjugrató verseny öt- a terepverseny négycsillagos besorolású. A tradicionális ötcsillagos versenyeken (Burghley, Badminton, Pau, Kentucky, Luhmühlen) mindegyik versenyszám ötcsillagos besorolású. Látható, tehát, hogy a négycsillagos versenyek is komoly szintet jelentenek – mondta a verseny után Kaizinger Balázs.

– A hollandiai viadal specialitása a crosspálya volt, amelynek a 70 százaléka erdős terepen, változatos domborzati viszonyok között vezetett. A pályát az a Winter Eric építette, aki a világ egyik legnagyobb ötcsillagos versenyén, Badmintonban is dolgozik. A díjlovaglás és a díjugratás mellett a terepversennyel is elégedett vagyok, Clover jó erőben ment a pályán. Három hét múlva Németországban a másik lovammal, Herr Cooles Classicóval is megpróbálok jól szerepelni, Cloverrel pedig egy hónap múlva Lengyelországban szeretnék rajthoz állni egy újabb négycsillagos versenyen. Okosan kell megtervezni a következő versenyeket, mert vigyázni kell a lovakra és figyelni kell az ellenfelek eredményeire és versenyprogramjára is.





 





Ezeket olvastad már?
Gyász: meghalt a 31 éves olimpiai játékos, a jövő reménysége

Gyász: meghalt a 31 éves olimpiai játékos, a jövő reménysége

Nekik köszönhetjük őket: így néz ki Dzsudzsák, Dibusz, Varga Barnabás és a többiek anyukája - galéria

Nekik köszönhetjük őket: így néz ki Dzsudzsák, Dibusz, Varga Barnabás és a többiek anyukája - galéria

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Dárdai Mártonról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Dárdai Mártonról

Rettegnek tőlük az ellenfelek, 37 évesen is varázsol az olimpiák magyar hőse

Rettegnek tőlük az ellenfelek, 37 évesen is varázsol az olimpiák magyar hőse

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás