Budapest a sport egyik Mekkája: a világ legnagyobbjai közé ugrott a magyar főváros





Most először került Budapest a rangos toplista elitjébe.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.07.31.
Budapest Puskás aréna Nemzeti Atlétikai Központ MVM Dome

Története során először Budapestet is a legjobb tíz közé sorolta a világ legnagyobb sportvárosai rangsorában a BCW sporttal foglalkozó svájci tanácsadó cég.

Újra dugig telt az MVM Dome a Fradi női kézilabdázóinak BL-döntőjére
A 22 ezer férőhelyes MVM Dome is nagyot dobott fővárosunk megítélésén – Fotó: MTI

A magyar főváros az előkelő tizedik helyre került a Párizs vezette toplistán. A francia fővárost Los Angeles, majd London követi a dobogón. A top 10-be három ország is két-két várost adott: az Amerikai Egyesült Államokból Los Angeles és New York, Spanyolországból Madrid és Barcelona, míg Angliából London és Manchester került a listára.

A rangsor összeállításakor figyelembe veszik, hány sporteseményt rendezett meg az adott város, mérlegelik, a szakmabeli szakértők szemében milyen ázsióval bír, de a jövőbeli várható kilátásokat is fontolóra veszik. Miként a Világgazdaság cikkéből kiderül, kifejezetten nagy súllyal esik a latba a nemzetközi sportesemények megszervezésében szerzett tapasztalat. Budapest a 2022-es vizes világbajnokság és az idei atlétikai vb megrendezése nyomán kapott jelentős extra pontszámokat.

Kiemelik: a szakmai megítélésen, amely már jelenleg is erős a várossal kapcsolatban, a vizes sportok világszövetségének tervezett Budapestre költözése is nagyot dobhat majd.

A szakértők az előkelő helyezés kapcsán kiemelik a budapesti sportlétesítmények fejlesztésének és építésének jelentőségét is, megemlítve a Puskás Aréna 2019-es, illetve az MVM Dome tavalyi átadását egyaránt.

A világ legkiemelkedőbb sportvárosai:

1. Párizs (Franciaország)

2. Los Angeles (Egyesült Államok)

3. London (Nagy-Britannia)

4. New York (Egyesült Államok)

5. Manchester (Nagy-Britannia)

6. Madrid (Spanyolország)

7. Barcelona (Spanyolország)

8. Tokió (Japán)

9. Lausanne (Svájc)

10. Budapest (Magyarország)

Budapest 2018-ban még a lista 41. helyén szerepelt; idén a legnagyobbat javító toplistásként emlékezett meg róla a szaklap.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás