5 ok, ezért kötelező a győzelem a litvánok ellen





Javulnia kell Marco Rossi csapatának, és nem is csak az eredmény tekintetében! Csak akkor ér igazán sokat a montenegrói pont kikínlódása, ha Litvánia ellen meglesz mindhárom a nyári szünet előtti utolsó Eb-selejtezőn.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.06.19.
Módosítva: 2023.06.19.
Litvánia magyar válogatott labdarúgás Marco Rossi foci

Podgoricában rossz játékkal, de elfogadható eredménnyel (0-0) zárult a magyar labdarúgó-válogatott első júniusi Európa-bajnoki selejtező mérkőzése. Négy nappal később, kedd este (20.45, tv: M4 Sport) a G csoport leggyengébb csapatának tűnő, de nem lebecsülendő Litvánia ellen, a Puskás Aréna teli lelátói előtt elvárható a jobb produkció és a győzelem Marco Rossi szövetségi kapitány csapatától.

Válogatott focistáink is jól tudják: Budapesten minden téren több kell, mint Podgoricában
Válogatott focistáink is jól tudják: Budapesten minden téren több kell, mint Podgoricában  Fotó: Nemzeti Sport

A Metropol összegyűjtött öt érvet a kötelező győzelem mellett.

1. Ki mást, ha nem Litvániát?!

Az előzetes esélylatolgatások szerint – és a Bulgária elleni sima 3-0-s budapesti villámrajtunk tudatában – Montenegró tűnik az Eb-selejtezőcsoportunkban a szerb-magyar páros legerősebb kihívójának a kvalifikációt érő első két hely valamelyikéért. 

Ezért a múlt szombati, podgoricai pontszerzés nem rossz eredmény, de a világranglistán messze leggyengébb rivális, Litvánia ellen nincs mese: amelyik csapat szerepelni akar a jövő évi Eb-n, nem hibázhat a baltiak ellen.

Szerbia a favorit

A magyar válogatott jelenleg a 33. helyen áll a nemzetközi szövetség világranglistáján. Csoportbeli ellenfeleink közül Szerbia a 25., Montenegró a 65., Bulgária a 76., Litvánia pedig a 146. a FIFA rangsorában.

2. Lőtávolban kell maradni

A G csoport nagy esélyese, Szerbia kedden a bukdácsoló Bulgária vendége lesz. Meglepetés lenne, ha pontokat veszítene, de Litvánia legyőzésével a mieink legrosszabb esetben is két pont hátrányból várnák a folytatást. Legközelebb szeptember 7-én, Belgrádban éppen a szerbek vendégeként vár rangadó Szoboszlai Dominikékre, akik így egy idegenbeli bravúrral az élre ugranának.

3. Kötelez a szurkolók rajongása

„Elfogyott” – jelzik a magyar szövetség honlapján, hogy rég elkapkodták az összes jegyet a keddi Eb-selejtezőre. Pedig nem valamely európai sztárcsapat lesz válogatottunk ellenfele, hanem a futballtörpének számító Litvánia. Vagyis a Puskás Arénába özönlő mintegy hatvanezer szurkolót a Rossi-csapat vonzza a stadionba. 

Kedden más jellegű mérkőzés vár ránk, amelyen másképp kell majd játszanunk

– utalt arra Rossi, hogy a drukkereket jobb támadójátékkal és győzelemmel kell kiszolgálni.

A G csoport állása

1. Szerbia 6 pont (2 mérkőzés), 2. Magyarország 4 (2 m.), 3. Montenegró 4 (3 m.), 4. Litvánia 1 (2 m.), 5. Bulgária 1 (3 m.)

(A keddi mérkőzések: Magyarország–Litvánia, Bulgária–Szerbia)

4. Szoboszlai ötször annyit ér

Ha a pályán nem is várható ennyire elsöprő magyar fölény, a magyar válogatott kerete közel 15-szörösét éri a litvánokénak. Míg a vendégcsapatot 7,78 millió euróra (2,9 milliárd forint) taksálja a Transfermarkt szakportál, legjobbjainkat 112,65 millió euróra (42,1 milliárd forint). Játékosaink közül öten (Szoboszlai Dominik, Szalai Attila, Orbán Willi, Sallai Roland és Kerkez Milos) is többet érnek a futballpiacon, mint a litván válogatott; Szoboszlai egymaga a bő ötszörösét.

5. A statisztikák is mellettünk szólnak

A magyar válogatott történetének egyik legjobb mérlege a litvánok elleni: eddig öt meccsből négynek győzelem, és csak egynek döntetlen lett a vége. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy azt az egy pontvesztést éppen hazai pályán, világbajnoki selejtezőn kellett elkönyvelnünk. Bicskei Bertalan csapata 2001-ben 1-1-re végzett Litvánia ellen, még a régi Puskás Ferenc Stadionban, idegenben ellenben 6-1-re nyertünk. Emellett három barátságos mérkőzésünk eredményei sorrendben: 1-0, 2-0, 4-0.
 





 





Ezeket olvastad már?
Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás