Nagy szurkoló, focirajongása végigkíséri Ferenc pápa életét





Lassan hagyománnyá válik a Vatikánban, hogy a katolikus egyházfők szeretik a focit. Ferenc pápáról köztudomású a sportág iránti rajongása – magyar földre lépve nem véletlenül lepték meg egy Puskás-feliratú, 40-es évekbeli retro Kispest-mezzel –, de elődei, XVI. Benedek és II. János Pál sem volt közömbös a labdarúgás iránt.



Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2023.04.28.
Módosítva: 2023.04.28.
Ferenc pápa Argentína Budapest

A 2013-ban lemondott német XVI. Benedeket (Joseph Ratzinger) többek között az 1860 München fogadta tiszteletbeli tagjává. A katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető lengyel II. János Pállal (Karol Józef Wojtyla) így tett többek között a Barcelona, a Schalke és a Dortmund is. Ő gyerekkorától a gimnáziumi éveiben kapusként játszott, még arra is volt példa, hogy a labdával betörte a templom ablakát. Ferenc pápa egy Buenos Aires-i csapatért rajong.

 

Kétballábas

Argentin utóduk, Jorge Mario Bergoglio, vagyis Ferenc pápa azonban rajtuk is túltesz. Gyerekként ugyanazon a Buenos Aires-i grundon rúgta a port és a labdát, ahol a tíz évvel idősebb későbbi Real Madrid-világklasszis, Alfredo Di Stéfano.

Arrafelé kétballábasnak hívják az olyanokat, akik hozzám hasonlóan futballoztak. Ezért gyakran kellett a kapuba állnom – emlékezett vissza néhány éve a gyerekkorára, amikor gyakran kiszökött otthonról a grundra.

Élőben láthatta Puskás első Real-góljait

A máig pártoló tagként támogatott kedvenc klubja, a San Lorenzo (a „Szentek”...) szurkolójaként aztán 1958 nyarán már a lelátóról nézhette, amint az Argentínában túrázó királyiak 3-2-re legyőzik kedvenceit – soraikban az első Real-góljait éppen ezen a meccsen szerző, duplázó Puskás Ferenccel. Akkoriban, 21 éves korában még csapata majd minden hazai mérkőzésén jelen volt, elmondása szerint 1943-tól 1958-ig végig a helyszínen szurkolt, szinte hátborzongató, hogy a San Lorenzo éppen abban az évben, 2013-ban nyerte meg az argentin bajnokságot, amikor Jorge Mario Bergoglio bíborost pápává választották, s szentatyaként a Ferenc nevet vette fel. 

Futballkupa a Vatikánban

Clericus Cup néven 2007 óta évről évre megrendezik a vatikáni focibajnokságot. A 16 csapatot a különböző pápai kollégiumok és szemináriumok tagjai alkotják, de játszanak a pápa testőrségét ellátó Svájci Gárda tagjai is. A „világi” futballszabályokon túl fontos kitétel, hogy vasárnaponként nem lehetnek meccsek, és a legkisebb káromkodás is kizárást von maga után.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet itt találtok!

 





 





Ezeket olvastad már?
Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

Se bugyi, se más: totál pucéran pucsít az álomtestű bombázó

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás