RETRO RÁDIÓ

Ők azok a szerencsések, akik a pápával laknak majd egy utcában Budán





Nagyban zajlanak az előkészületek Magyarországon a pápa pénteken kezdődő, háromnapos látogatására. A katolikus egyház feje a XII. kerületben, a Gyimes utcában, az Apostoli Nunciatúrán száll meg. A környéken már mindenki arról beszél, hogy néhány napig a pápa szomszédai lesznek. A közeli utcákban szigorú biztonsági intézkedések lépnek életbe.



Megosztás
Szerző: KKP
Létrehozva: 2023.04.27.
Módosítva: 2023.04.27.
pápa mise Ferenc pápa látogatás

Különleges biztonsági intézkedések lépnek életbe Budapest egyes területein, és az Apostoli Nunciatúra közvetlen közelében a pápa magyarországi látogatásának idejére. A katolikus egyház feje nem csupán a legnagyobb lélekszámú vallási közösség vezetője, hanem a világ egyik legkisebb államának államfője is, ezáltal pedig a Föld egyik legjobban védett személye. Ezekből következik, hogy amennyiben egy országban apostoli látogatást tesz, ott alaposan fel kell készülni a fogadására. 

A gyakorlat szerint a tervezett útvonalára eső csatornafedeleket lehegesztik, és a parkolóhelyeket is teljesen kiürítik.

 Így akadályozzák meg, hogy valaki robbanószert helyezzen el gépkocsiban vagy aknában, esetleg ugyanezen helyen megbújjon egy orvlövész.

Készülnek a pápa fogadására a vatikáni nagykövetségen Fotó: Metropol

Az Apostoli Nunciatúra Vatikán nagykövetsége. Ebben az épületben száll meg Ferenc pápa a budapesti látogatása idején, itt gondoskodnak majd az étkezéséről is. Mind a nunciatúra dolgozói, mind a környéken élők készülnek az egyházfő látogatására.

Amikor a Bors kedd délután a helyszínen járt, éppen kihajtott a nagykövetség területéről egy kék rendszámtáblával ellátott, diplomáciai autó. A gépjárművet egy fiatal, magyar pap vezette, a jó időre való tekintettel lehúzott ablaknál. Az egyházi személlyel sikerült néhány szót váltani.

– Nagy izgalommal várjuk a szentatyát, most a nunciatúra minden dolgozója erről beszél. 

Zajlanak az előkészületek, hogy péntekre mindenben készen álljunk a fogadására

 – mondta a pap, és hozzátette: a szigorú biztonsági előírások nem engedik, hogy ennél többet eláruljon.

A pap a gázpedálra lépett, nem sokkal később pedig egy másik autóban két apáca érkezett. Annyit elárultak, hogy valószínűleg az ő feladatuk lesz, hogy az egyházfőnek főzzenek, de arról nem szerettek volna bővebben beszélni, hogy konkrétan mit készítenek Szent Péter utódjának.

Magas rangú személy érkezik a nunciatúrára fotó: Metropol

A Gyimes utca egyébként a XII. kerület közepesen frekventált részéhez tartozik. Az utcában családi és társasházak is találhatók, de több telken még csak most húznak fel új épületeket. Egy háromlakásos ház építésén dolgozó kőműves a Borsnak kifejtette: senki nem tiltotta meg nekik, hogy péntek és vasárnap között a területen dolgozzanak, de azt előre megmondták nekik, hogy komoly biztonsági ellenőrzéseknek néznek elébe.

– A főnökökkel megegyeztünk, hogy a pápalátogatás idején inkább más munkákat végzünk, mert bizonytalan, hogy az utcába mikor engednek be, vagy éppen onnan ki minket. Megértjük, hogy a pápa védett személy, ezért nem is tiltakozunk – mondta a szakmunkás.

A férfi egy kollégája, Krisztián szerint nagyszerű, hogy az egyházfő tiszteletét teszi hazánkban.

Ákos Krisztián
Krisztián ha teheti, meglesi a pápát Fotó: Metropol

– Katolikus hívő vagyok. Én villanyszerelőként dolgozom, nekem még nem szólt a felettesem, hogy a következő napokban ide kell-e jönnöm, de az biztos, ha lehetőségem lesz rá, megpróbálom a szentatyát meglesni. Tervezem, hogy a miséjére kimenjek – szögezte le a fiatal férfi.

Andrea a környéken lakik. Kifejezetten örül a gondolatnak, hogy két éjszakán át alig néhány száz méterre alhat a pápától.

– Biztonságot ad a tudat, hogy Ferenc pápa szeret minket és imádkozik a magyarokért. Remek egyházfőnek tartom!

Andrea
Anna mélyen tiszteli Ferencet Fotó: Metropol

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a Hír TV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjától minden részletet itt találtok.

 





 





Ezeket olvastad már?
Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás