RETRO RÁDIÓ

„Leírhatatlan érzés” – Orbán Willi találkozna azzal, akinek donorként segített





Megható szavak az RB Leipzig magyar válogatott sztárjától.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.02.15.
labdarúgás őssejt rb leipzig orbán willi donor bundesliga

A vezérletével feltámadt Herthába bombagóllal visszatért Dárdai Márton mellett egy másik magyar hőse is volt a német labdarúgó Bundesliga múlt hetének: Orbán Willi. Ráadásul az RB Leipzig máskor kihagyhatatlan védője úgy lett főszereplő, hogy kivételesen egy percet sem játszott (csapata nélküle ki is kapott 18 veretlen meccs után). A 30 éves, 37-szeres magyar válogatott focista azért nem kapott szerepet az Union Berlin ellen (1-2), mert őssejtdonorként tett azért, hogy megmentse egy nagybeteg életét.

Orbán Willi (középen) igazoltan hiányzott a lipcsei csapatból
Orbán Willi (középen) igazoltan hiányzott a lipcsei csapatból Fotó: AFP

Az őssejtadományozók közé már 2017-ben regisztrált Bundesliga-sztár érdekes részleteket mesélt a múlt szerdai beavatkozásról. 

– Nem éreztem semmilyen mellékhatást, minden komplikációk nélkül zajlott. A szükséges őssejtszámot is elértük, sikeresek voltunk – mondta örömmel Orbán Willi, hozzátéve: mintegy öt órán át tartott a vérvételhez hasonló kórházi folyamat, de egyáltalán nem érezte kellemetlennek, közben megnézte a Német Kupa-meccsek összefoglalóit. Az orvosoktól sok hasznosat tudott meg a számára az őt a mindennapokban is foglalkoztató témákban (például az egészséges táplálkozásról).

Az előkészületek során kapott gyógyszerek megnövelhetik az alany lépét, ezért a veszélyes ütközéseket kerülendő nem vehetett részt a játékban.

Orbán Willi találkozna a beteggel

Ami az általa segített beteget illeti, elképzelhető, hogy a következő két évben szüksége lesz még egy adagra, akkor jelentkeznek Orbánnál.

– Egyelőre semmi sem tudok a „címzettről”, de rá fogok kérdezni. Kíváncsi vagyok, melyik országból származik. Mindig azt hittem, csak németországi lehet, de globális adatbázisról van szó, és mindenhol mások a szabályok. Hollandiában például mindenkinek névtelenül kell maradnia, így akkor esély sem lenne egy találkozásra. Pedig nekem nem lenne ellenemre – mondta Orbán Willi a „genetikai ikerpárjával” való esetleges találkozásról.

Az életmentése hírére reagálva az egész világból sokan gratuláltak neki.

– Sokan mondták, hogy ők is a regisztrálnak a lehetséges őssejtdonorok adatbázisába. Kicsit mintha hősként ünnepelnének – de azt kell mondjam: ennek magától értetődőnek kéne lennie! A probléma valószínűleg a tájékozatlanság. Pedig az érzés, hogy talán megmenthetsz egy életet, és milyen egyszerű segíteni, tényleg leírhatatlan. Újra és újra megtenném – fogalmazott a magyar válogatott erőssége.





 





Ezeket olvastad már?
Ezer kilométer buszozás, újra lecsapna a Fradi réme

Ezer kilométer buszozás, újra lecsapna a Fradi réme

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

Elvesztette a melltartóját, meglesték a villantó kebelcsodát a tengerben

Elvesztette a melltartóját, meglesték a villantó kebelcsodát a tengerben

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás