„Elképedtek tőlünk” – a nemzet sportolójáról sztorizott az olimpiai bajnok





Vaskuti István az 1980-as olimpián Foltán Lászlóval duóban nyert aranyérmet a kenusok 500 méteres versenyében.



Megosztás
Szerző: SZS
Létrehozva: 2023.02.10.
kajak-kenu olimpia

Kenus klasszissal bővült a nemzet sportolóinak névsora, a kenus Vaskuti Istvánt illeti meg a tizenkettedik hely az elhunyt Varga János birkózó után. Olimpiai aranyérmes párja, Foltán László eredetileg a néhai Wichmann Tamással alkotott volna kenus duót az 1980-as moszkvai olimpián, ám Wichmann inkább az egyes 1000 méterre összpontosított, ezért csak ötlet szintjén maradt az, hogy Foltánnal versengene.

Vaskuti István és Foltán László

Wichmann rosszul döntött 

„Ezt fájlaltam, hiszen mindketten voltunk olyan jó erőben, hogy Tamás szombati, moszkvai ezres fináléja után 500 párosban is élen végeztünk volna a döntőben” – emlékezett Foltán, aki némi csalódását követően jót húzott azzal, amikor Vaskuti hívó szavára kezdtek el együtt lapátolni. Hamar kiderült, hogy technikájuk tökéletesen passzol egymáshoz. Vaskuti a hajó hátsó térdelőjében volt a motor, Foltán az irammenő.

Bemutatkozó 500-as világbajnokságukon 1977-ben „lemosták” a mezőnyt, rá egy évre újabb vb-aranyérmet szereztek, a 1980-as olimpián pedig majdnem egy hajóhosszal előzték meg a mezőnyt, végezetül 1981-ben sem találtak legyőzőre a vb-n. Fantasztikus sorozat!

„Moszkva előtt már csak azért is kettőzött erővel készültünk Pistával, mert engem még 17 éves koromban a lumbágóm miatt végleg eltiltott az orvos az élsporttól… – így Foltán. – Az előfutamban feltérképeztük a riválisokat, a fináléban pedig mindenkinél korábban, 300-nál robbantottunk, amitől elképedt mezőny. Pista pompásan bírta a tempót, bár a végén a riválisok példásan hajráztak.”

Vajon ki az enyveskezű?

Vaskuti máig őrzi olimpiai lapátját, Foltánét viszont klubja öltözőjében elemelte egy sporttársa. Pedig a szívéhez nőtt, hiszen saját ötletét valósította meg, faragtatta ki.

„Egy úszással foglalkozó szakkönyvben tűnt fel, hogy a kenus sporteszköz ugyanolyan gazdaságosan ér a vízbe, miként a gyorsúszó kézfeje, így készült el a falapát, ami Pista stílusával is egyezett. Mi több, a Foltán-féle eszközzel nyert olimpiát később Kolonics György és Vajda Attila is."

A 70. születésnapját májusban ünneplő olimpiai bajnokunk fia, ifjabb Foltán László manapság a honi kenus utánpótlás-válogatott szakmai vezetője, és a papája abban reménykedik, hogy a 2024-es párizsi, vagy rá négy évre, a Los Angelesben rendezendő ötkarikás játékokon a Foltán–Vaskuti duóval egyénértékű kenus páros küzd majd.





 





Ezeket olvastad már?
Kulisszatitkok, a magyar hokiválogatott bolzanói vb-öltözőjében jártunk - Videó

Kulisszatitkok, a magyar hokiválogatott bolzanói vb-öltözőjében jártunk - Videó

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás