Rajtol minden idők legdrágább focivébéje

Ma este 17 órakor a bíró Katarban belefúj a sípjába, és a Katar–Ecuador-összecsapással kezdetét veszi minden idők legdrágább, 220 milliárd dollárba kerülő labdarúgó-világbajnoksága.

Megosztás
Szerző: Metropol
2022.11.20. 14:30
Foci-cirkusz

Érthető, ha az összeg nem sokat mond, ám ha eláruljuk, hogy a legutolsó, 2018-ban Oroszországban rendezett focivébé mindössze 11,6 milliárd dollárba került, akkor már mindjárt érthetővé válik a szám. Katar a Közel-Kelet első országa, amely világbajnokságnak adhat otthont.

 

Az első világbajnokságot 1930-ban Uruguayban rendezték, az idei 22. a világbajnokságok sorában. A mostani viadalon 32 ország küzd a világbajnoki címért. Eddig a legtöbb világbajnokságot eddig Brazília nyerte. A magyar labdarúgó-válogatott eddig két döntőt játszott világbajnokságon: 1938 Franciaország (4:2-re kaptunk ki Olaszországtól), 1954 Svájc (3:2-re kaptunk ki az NSZK-tól). Bármilyen hihetetlen, az eddigi vb-gólátlag egy magyaré, mégpedig Kocsis Sándoré.

Kocsis Sándor (1929–1979), a Kocsis-féle felhőfejes névadója – Fotó: MTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az is szinte hihetetlen, de igaz, hogy eddig a legtöbb gólt – szám szerint 27-et – egyetlen világbajnokságon Magyarország válogatottja rúgta. Legalább ennyi örömünk legyen.

Aki úgy dönt, hogy mindenáron ott akar lenni a botrányok katari világbajnokságán – mert az egész vb-t piszkos háttéralkuk, korrupciós ügyek és a hírek szerint több tízezer vendégmunkás halála árnyékolja be –, annak bizony igencsak sokat kell áldoznia. Egyetlen korsó sör, már ha valóban lehet majd kapni a vallási előírások miatt, a hírek szerint nagyjából 5 ezer forintba kerül majd, ráadásul csak speciálisan kialakított zónákban lehet alkoholt fogyasztani. Aki másutt gurítja le sörét, mint ahol az megengedett, állítólag akár több hónapos börtönbüntetéssel nézhet szembe. A meccsjegyek között óriási a szórás, 25 ezer forinttól félmillióig terjednek, a repülőjegyek meghaladják a 400 ezer forintot is. Egy négycsillagos hotel szobájáért nagyjából 350 ezer forintot kell kicsengetni. Jó, persze nem kell mindenkinek négycsillagos szállodában aludnia, jók a hirtelenjében felhúzott „szurkolói falu” konténerházai is, amelyek légkondi nélkül naponta 250 dollárba, azaz 99 ezer forintba kerülnek.

Katar olyan sok pénzt költött az egész fociünnepre, hogy szinte leírhatatlan. A stadionok 2250 milliárd forintba kerültek, az infrastrukturális fejlesztések pedig 150 milliárd fontot emésztettek fel, tessék ezt felszorozni 472 forinttal.

A fotón a 974-es Stadion, amelyet 2021. november 30-án nyitottak meg, és 974 újrahasznosított szállítókonténerből áll. Ez az első ideiglenes helyszín a FIFA-világbajnokság történetében – Fotó: Dezeen

És végül itt a zseniálisnak éppen nem nevezhető katari focihimnusz. A dal címe Tukoh Taka, amely egyszerre három nyelven szólal meg: angolul, spanyolul és arabul. Nicki Minaj, Maluma és Myriam Fares szállították a szerzeményt. A dal címe állítólag egy futballstílus nevének, a tiki-takának módosított változata. A tiki-taka az a fajta játékmód, amikor a csapat nagyon sok rövid passzal dolgozik és folyamatosan birtokolja a labdát.

Ezeket olvastad már?
Ráfázott Cristiano Ronaldo: most rajta röhög az internet – Videó!

Ráfázott Cristiano Ronaldo: most rajta röhög az internet – Videó!

Hamarabb lesz Mészöly Kálmán temetése, ez az új időpont!

Hamarabb lesz Mészöly Kálmán temetése, ez az új időpont!

Székekkel püfölték egymást az angol, és a walesi szurkolók - Videó!

Székekkel püfölték egymást az angol, és a walesi szurkolók - Videó!

Munkaszüneti napot hirdettek Szaúd-Arábiában a történelmi győzelmük miatt

Munkaszüneti napot hirdettek Szaúd-Arábiában a történelmi győzelmük miatt

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik