Egy korszak bálványa volt Törőcsik, a Megyeri úton született a „Táncolj, Törő!” rigmus





A hetvenes évek második felében született meg Újpesten a Táncolj, Törő! rigmus, amit Törőcsik András virtuóz játéka ihletett. Dunai Antal, az Újpest egykori olimpiai bajnok, európai ezüst- és bronzcipős labdarúgója mesélt lapunknak Törőről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.11.
gyász

Június 9-én a Honvédkórházban, tüdőgyulladás következtében, 67 éves korában hunyt el Törőcsik András. Az Újpest 45-szörös válogatott futballistája egy korszak bálványa volt.

Törőcsik András elhúz a Vasas védői mellett 1984-ben
Fotó: MTI/Wéber Lajos

Törőcsik András 1974 nyarán érkezett Újpestre, és fokozatosan helyet követelt magának a csapatban. Dunai Antal, az Újpest egykori olimpiai bajnok, európai ezüst- és bronzcipős labdarúgója lapunknak elmondta, tudták Törőről, hogy rendkívül tehetséges.

Az első emlékem Törőcsik Andrisról, hogy csendesen, szerényen bejön az öltözőbe, és bemutatják őt” – mesélte Dunai. „Átlagos külső, semmi rendkívüli. Nagyon kíváncsiak voltunk rá, mert sokat hallottunk róla. Mesélték, hogy nagyon tehetséges, de edzésen is látni akartuk őt. Természetesen mi, az idősebbek, Zámbó Sanyival és Bene Ferivel tudtuk, hogy közeleg az őrségváltás, jönnek a fiatalok, és tudni akartuk, hogy Törőcsik helyet követelhet-e magának.Gyorsan kiderült a válasz, mert Törőcsik már az edzéseken villogott. Várhidi Pál vezetőedző folyamatosan beépítette őt a csapatba.

„Törőcsikkel játszottam együtt bajnoki és MNK-meccseken” – folytatta Dunai. „Bevallom, előfordult, hogy túl lezsernek, könnyelműnek ítéltem a megoldásait, de az is tény, hogy elkényeztette a közönséget, imádták őt. A hetvenes évek második felében a Megyeri úton megszületett a Táncolj, Törő! rigmus, amit a virtuóz játéka ihletett a szurkolókban. Kedvelték a játékát, rengeteg gólpasszt adott, és szenzációs gólokat szerzett. Az öltözőben tisztelte az idősebb játékosokat, nem volt vele semmi gond”.

Futballtudása alapján nemzetközi szinten is kiugró karriert jósoltak Törőcsik Andrásnak. A magyar válogatottal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Pályafutásában két esemény jelentett törést: az első vb-jén történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba. Később, a pályafutása után, a lila-fehér klub emblematikus játékosa súlyos magánéleti gondokkal küzdött, alkoholproblémái miatt többször szorult kórházi kezelésre.





Ezeket olvastad már?
„Nem ez volt a terv” – Dárdait alaposan átejtették Berlinben

„Nem ez volt a terv” – Dárdait alaposan átejtették Berlinben

Nem bír a hatalmas melleivel, átlátszó ruhában villantott a démoni üzletasszony

Nem bír a hatalmas melleivel, átlátszó ruhában villantott a démoni üzletasszony

„Bujkálnom kellett volna, ha nem nyerünk" - a láncdohányos legendát gyászolja a futballvilág

„Bujkálnom kellett volna, ha nem nyerünk" - a láncdohányos legendát gyászolja a futballvilág

Szoboszlai edzője elárulta, visszatér Liverpoolba

Szoboszlai edzője elárulta, visszatér Liverpoolba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás