Táplálék, de honnan? - vitasorozat a Magyar Tudományos Akadémián

Radiklásan más - fenntarthatósági vitasorozat a gazdasági növekedés logikáján túl.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.28.
vitasorozat

1. félév: Táplálék, de honnan?

Meg lehet haladni a gazdasági növekedés logikáját úgy, hogy mégis nőjön a jóllét? Milyen konkrét stratégiákra lenne szükség az egyes szektorokban? Mit jelent ez az élelmiszerellátás területén és milyen alternatívái vannak a mai, környezetileg fenntarthatatlan rendszereknek?

Fotó: Facebook

Az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának és az ELTE Humánökológia mesterképzésének támogatásával az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportja 2022-ben egy olyan beszélgetés- illetve vitasorozatot indít, amelynek fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető, elsősorban a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő, a mai működésektől radikálisan eltérő stratégiák fognak állni.

Az ősz során az élelmezés fenntarthatóságáról és jövőjéről beszélget három alkalmon keresztül Zalatnay László, környezetgazdálkodási szaküzemmérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja, Bruder Márton, agrármérnök, ökológai gazdálkodó, a Magyarországi Agroökológia Hálózat tagja és Dr. Havasi Máté, környezetkutató, halászati szakmérnök, a Hivekovics Családi Gazdaság szakmai igazgatója. Fontos kérdésekre kapunk választ: Miért számít az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete? Lehet-e a mezőgazdaság összhangban a természettel? Tudunk-e több területet hagyni a természetnek?

A három alkalmas rendezvénysorozat idei utolsó előadását november 28-án tartják „Land sparing: Mezőgazdaság, ami területet hagy a természetnek” címmel. Előadó: Dr. Havasi Máté. A beszélgetés moderátora Benedek Zsófia biológus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatója lesz.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia

A rendezvény kezdési időpontja: 17.00. Az előadásokat szakértői-, majd nyitott beszélgetés követi.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás