Egy üstökös és egy csillag ütközése – nézd meg élőben!





Egy, a Napunkhoz éppen közelítő üstökös mintha összeütközne a Kígyótartó csillagkép szabad szemmel is látható csillagával, a Cebalrai-al. Ez a csillagászati esemény lesz a ma este ékköve.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.22.
Csillagvizsgáló

Az együttállásra fényes kettőscsillagokkal és egy ikonikus gömbhalmazzal melegítünk majd be – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló eseményének leírásában.

Fotó: Facebook

– Alcor-Mizar kettőscsillag: Esténket egy, már az ókorban is alkalmazott szemvizsgálati módszerrel kezdjük. A Nagy Medve csillagkép híres kettőscsillaga már szabad szemmel is felbontható. Majd távcsövünket dolgoztatjuk meg, és tovább bonjuk a párt, míg maga a Mizar is fel nem bomlik két tündöklő komponensre!

– Izar kettőscsillag: Bemelegítésnek megnézzük az Ökörhajcsár csillagkép színes és híres kettőscsillagát. A több százszoros nagyításon felbomló, rendkívül szoros kettős 2,8 ívmásodperc szögtávolságban látható. A kettős narancs és kék színben pompázik.

– M13 gömbhalmaz: A Herkules csillagkép óriási gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog ránk. A távcsőóriással a halmaz csillagok sokaságára bomlik, póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.

A C/2017 K2 (PanSTARRS) üstökös és a Cebalrai (β Ophiuchi) együttállása: A 2017-ben felfedezett üstökös hiperbolikus pályáján még mindig közeledik Napunkhoz. Már nagy naptávolságban (25 csillagászati egységre) kitörésszerű aktivitást mutatott. Jelenleg 2 csillagászati egység távolságon belül süvít. Az üstökös az este folyamán nagyon közel, 11 ívpercre keletre halad majd el a már szabad szemmel is látható (2,8 magnitúdó fényességű) Cebalrai csillag mellett, az üstökös kómája látszólag ütközni fog a csillaggal!

Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek a szervezők erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás