RETRO RÁDIÓ

Ők voltak Gaal György mesemondói, a XIX. századi közkatonák





„Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Élőszóval, amit a meséről tudni kell című sorozat következő alkalmán, amely a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.”



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.25.
mesemondó

Havay Viktória népzenész, folklorista PhD-tanulmányai során az első magyar mesegyűjteménnyel és szerzőjével, valamint a vizsgált korszak összefüggéseivel fogalkozott. A magyar népmesekutatás kezdeteiről a mai napig ugyanis számos nyitott kérdés várja a választ, de az bizonyos, hogy az első teljes, publikált kötetet Gaal György jelentette meg Bécsben, 1822-ben, Mährchen der Magyaren címen. Azzal a céllal tette ezt, hogy az Osztrák Birodalom fővárosában közelebb hozza és megismertesse a magyar nép kultúráját az arra nyitott arisztokráciával és kulturális elittel.

Fotó: Facebook

Hogy ezen munkájában kik voltak a segítőtársai, inspirálói és adatközlői, kik voltak azok a bizonyos „közkatonák”, abba betekintést kaphatnak az érdeklődők Havay Viktória kutatásának aktuális állását bemutató előadásából.

Időpont: május 25. 19 órától.

Aki előzetesen is szeretne elmélyülni a témában, annak ajánlják az előadó írását Gaal Görgy és a „bécsi triász” címmel, itt.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.





Ezeket olvastad már?
Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás