Nézd meg, milyen a téli Hold, tengerekkel és kráteróriásokkal!





A Hold-vizsgálat előtt bemelegítésnek megcsodáljuk az Ikrek csillagkép Castor csillagát, mely egy szoros, szemünk előtt táncoló, fényes kettős csillag – áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló ajánlójában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.11.
Csillagvizsgáló

„Az Ikrek csillagkép szélén járó, növekvő hasú Holdunk magasra hatol a téli égbolton.

Fotó: Facebook

A Holdra állítva műszerünket, több százszoros nagyításon teljes pompájában gyönyörködhetünk a földöntúli alakzatokban: az északi oldalon nyomába eredünk a Szivárvány-öböl (Sinus Iridum) szélén a kelő Jura-hegység hegyláncainak. A hold közepén a Copernicus-kráter hatalmas sugársávjai bontakoznak ki, de a kráter rozettaszerű, hullámos sáncai is megfigyelhetőek még. Különleges és finom látványt mutat a Hippalus romkráter, melynek nemcsak lávával elárasztott falát, de a közepén húzódó széles rianást megcsodálhatjuk. Végül a déli perem közelében terpeszkedő Clavius óriáskrátert vesszük szemügyre. A 231 km átmérőjű kráterszörny hegyláncos fala, és a benne végigfutó, íves, 5 mellékkráterből álló kráterlánc is pompásan megfigyelhető!

A távcsőre szerelt mobiltelefon-adapter segítségével saját Hold-fotónkat is elkészíthetjük, hogy egy saját emléket vihessünk haza a holdbéli tájból.”

Időpont: február 11., 18 óra

Helyszín: Svábhegyi Csillagvizsgáló

További tudnivalókról itt tájékozódhatsz.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás