RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Magyarország nem áll háborúban senkivel





A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt a miniszterelnök.



Megosztás
Szerző: B. P.
Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.28.
Orbán Viktor

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnökével többek közt az ukrajnai háborúról és a brüsszeli szankciókról beszélgetett a műsorvezető, Törőcsik Zsolt.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

„Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel” – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő kifejtette: a magyar érdek az, hogy az ország kimaradjon a háborúból, az emberek a békét választották. A háborút lokalizálni kellene, és nem nemzetköziesíteni – közölte.
Elmondta: a kormány abba az irányba tesz lépéseket, hogy Magyarország ne sodródjon bele a háborúba, és ha nem így tenne, szembe találná magát a népakarattal.

Orbán Viktor közölte: a magyarok azt gondolják, hogy a szankciók az ukránoknak nem segítenek. Az oroszokat nem kényszerítik térdre, „viszont iszonyatos károkat okoznak nekünk”, Európának, az európai gazdaságnak, benne Magyarországnak is.

Magyarország ebben az évben el fog veszíteni 3764 milliárd forintot a szankciók miatt. Ez a nemzeti össztermék 4,8 százaléka. A szankciók majdnem akkora veszteséget okoznak a magyar gazdaságnak, mint az összes magyar ember által fizetett személyi jövedelemadó. Az emberek ezt tudják, értik, és elutasítják a szankciókat

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: „a tárgyalási asztalnál elért eredményeimhez nagyon fontos, hogy világos legyen”, nem a magyar miniszterelnöknek van gondja a szankciókkal, hanem egy egész nép áll egységesen szemben a szankciókkal. „Nekem nagy segítség, sőt talán a siker első számú föltétele egy ilyen sikeres nemzeti konzultáció” – jelentette ki.

Az brüsszeli szankciók kapcsán a miniszterelnök a következőket mondta: 

Vannak olyan pontok, amelyek nyilvánvalóan sértik Magyarország elemi érdekeit, ott vétoznunk kell. Ilyen volt az olaj, ilyen lenne a gáz, amit miattunk nem tudnak létrehozni. És most megint újabb szankciós tervek vannak, most már a nukleáris atomiparra akarják kiterjeszteni. Ezt nyilvánvalóan meg kell vétózni. Nagy csata lesz. Nagyon fontos. hogy világos legyen, nem a magyar miniszterelnöknek van itt gondja a szankciókkal, hanem egy egész nép áll egységesen szemben a szankciókkal.

Orbán Viktor megjegyezte, február-március környékén az infláció csökkenni kezd, és az év végére egy számjegyű lesz. A műsorvezető kérdésére, miszerint az infláció akkor is csökkenni fog, ha Brüsszelből újabb szankciók érkeznek, Orbán Viktor így válaszolt:

Olyan szankciókat nem fogunk átengedni, amely tovább növelné a magyar inflációt. Itt a legfontosabb az energiaár. Ezért nem fogjuk engedni, hogy megvalósuljon az a terv, hogy a nukleáris energiára is kiterjesszék a szankciókat.

Majd így folytatta a miniszterelnök:

Február 5-én lép életbe az a korábban az unió által elfogadott szankciók egy része az olajra vonatkozóan, akkor lép hatályba, orosz olajból származó termékeket, például dízelt nem lehet behozni az európai piacra. Kivéve azon országokat, amelyek megharcolták a maguk csatáját, és elérték, hogy rájuk ez ne vonatkozzon. Ilyen ország Magyarország. Ezt a csatát mi magyarok vezettük, 2-3 országot még sikerült beemelnünk ebbe a körbe. Ezért bennünket például február 5-én ez a szankció nem fog érinteni. És nem fogom hagyni, hogy a nukleáris energiát bevonják a szankciók körébe. Ki van zárva!

A teljes beszélgetést itt tudod megnézni:

 





 





Ezeket olvastad már?
Karácsony Gergely előbb tagadta a járatritkítást, magyarázkodott, majd bevallotta

Karácsony Gergely előbb tagadta a járatritkítást, magyarázkodott, majd bevallotta

„Régen is voltak hülyék, de nem voltak ennyire magabiztosak" - Jön a CPAC Hungary!

„Régen is voltak hülyék, de nem voltak ennyire magabiztosak" - Jön a CPAC Hungary!

Magyar felségjelű repülőgép landolt Nigerben, a kora reggeli órákban

Magyar felségjelű repülőgép landolt Nigerben, a kora reggeli órákban

Pokolkutya tartja rettegésben Budaörs utcáit

Pokolkutya tartja rettegésben Budaörs utcáit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás