RETRO RÁDIÓ

Múzsa és botrányhősnő – Carola példakép ma is! – Mutatjuk az előzetest!





Történelmi dokumentumfilm készült egy különleges erdélyi arisztokrata asszony, Szilvássy Carola életútjáról, amelyet a budapesti bemutató sikerét követően Kolozsváron és Marosvásárhelyen is nagy örömmel fogadott a közönség.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.01.19.
Carola

A maga természete szerint és szabadon című film báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola életét mutatja be. Főszereplője a 19. század végi és 20. század eleji Erdély kulturális és társadalmi életének meghatározó nagyasszonya.

Carola egyszerre volt rajongás tárgya és botrányhősnő, árvák megmentője, úttörő szabadgondolkodó, mecénás és múzsa. Akkoriban mindenkinek volt róla véleménye, amire ő természetesen fittyet hányt” – tudjuk meg a film forgatókönyvírójától és társrendezőjétől, Ugron Zsolnától. A József Attila-díjas, erdélyi születésű írónő hozzáteszi, a film legfontosabb küldetése, hogy a mai generációk számára kézzelfoghatóvá, emberközelivé tegye a múlt század első felének erdélyi magyar történelmét, és rámutasson a társadalmi szerepvállalás fontosságára is, méghozzá egy nő részéről. 

A filmet a Duna TV mutatta be.

Carolát Kádár Noémi eleveníti meg Fotó: Salt Communications

„Fel tudok nézni az ilyen forradalmár nőkre, akik képesek személyes ambícióikat a maguk korában megélni, van bátorságuk az önállóságra. Jó példaképek ők számunkra is” – állítja Ugron Zsolna.

„Ha történelemszemléletünk nem lenne annyira férfiközpontú, mint amilyen, Szilvássy Carola nevét ma jegyeznék a történelemkönyvek. Kevés huszadik századi asszonynak jutott osztályrészül olyan fordulatos életút, mint az övé” –folytatja az ugyancsak erdélyi történelmi családból származó Molnár-Bánffy Kata. A Caroláról szóló film producere bátran vállalja, hogy egy konzervatív feminista filmet készítettek, és egyáltalán nem bánná, ha a nők együtt néznék meg a lányaikkal.

A mikrofonnál Molnár-Bánffy Kata producer Fotó: Salt Communications

„Carola élete nem a gondtalan fényűzésről szólt. Arisztokrata nagyasszonyként egyszerre volt a kulturális és társasági élet szervezője, a művészek ihlető múzsája, de képzett ápolóként beállt és dolgozott, árvákat mentett, kivette a részét a legkeményebb munkából is. A filmben látjuk, hogy férje távollétében intézi a gazdasági ügyeket, vezeti a birtokot, és férfiként áll helyt a legnehezebb döntésekben, mindig figyelembe véve és segítve a körülötte élők sorsát is. Tette ezt úgy, hogy közben sokak által »imádott« szépség, igazi nő” – meséli a Bánffyak bárói ágának női leszármazottja, aki cégvezető, kommunikációs szakember és háromgyermekes családanya. 

Carola híres fejdíszkölteménye Fotó: Salt Communications

Carola csodálói között ott találjuk báró Bánffy Miklóst is, aki több mint öt évtizeden át szoros kapcsolatban volt vele, de hogy ez több is volt-e plátói kapcsolatnál, arról a mai napig nincsenek egyértelmű bizonyítékok. Amit tudunk, az az, hogy Carola mindvégig báró Bornemissza Elemér felesége maradt, annak ellenére, hogy kisgyermekük halála után jelentősen megromlott a házaspár kapcsolata. 

 

Jelenet az Erdélyben forgatott filmből Fotó: Salt Communications

Blériot repülőgépén és a Helikon porondján

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola (1876–1948) Erdély egyik legrégebbi arisztokrata családja, Szilvássy Béla és báró Wass Antónia lánya. Különc, különleges egyéniség, aki nemcsak szépségével, eszével, drámai tehetségével, hanem lelkierejével, áldozatkészségével és művészetpártoló hajlamával is kitűnt kortársai közül. Carola a századforduló divatos szépsége, írók, költők múzsája, aki kipróbálta magát a kolozsvári színpadon, az 1910-es években újonnan épült kolozsvári filmgyárban, a Trianon utáni erdélyi irodalmi körökben, a Helikon porondján, Blériot repülőgépén és az afrikai vadonban is. A román betörés idején a lángoló Nagyszebenből legjobb barátnőjével, a miniszterelnök feleségével, Bethlen Margittal és Bánffy Miklóssal karöltve százharminc árva gyermeket mentettek ki a városból. Elvégezte a Ferencz József Tudományegyetem bábaképzőjét, és az első világháború kezdetén az elsők között vonult be képzett ápolónőként a galíciai frontra.

A maga természete szerint és szabadon alkotóstábja Fotó: Salt Communications

Titkos hagyaték és naplórészletek

A 70 perces történelmi dokumentumfilm Szilvássy Carola életén keresztül a 19. század végi és 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe enged betekintést. Alapját a halála előtt a kolozsvári diakonisszákra bízott, majd később a kolozsvári Erdélyi Református Gyűjtőlevéltárában őrzött, titkosított hagyaték adja, de az alkotók a Carolával szoros kapcsolatban álló kortársak – írók, szerkesztők, művészek, családtagok – műveit, levelezéseit és a szájhagyomány útján fennmaradt vele kapcsolatos történeteket, korabeli sajtómegjelenéseket, illetve eddig nem publikált naplórészleteket is felhasználtak a film készítése során.

A maga természete szerint és szabadon

Történelmi dokumentumfilm

Producer: Molnár-Bánffy Kata, Salt Communications Kft.

Forgatókönyvíró: Ugron Zsolna

Rendező: Szebeni Zsuzsa

Társrendező: Bertha Lívia és Ugron Zsolna

Operatőr: Szepesi Dávid

Carola: Kádár Noémi, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja

Ezt nézd meg!

 



 





 





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás