Ezzel a mesefinom és mutatós süteménnyel egy kedves régi ismerős, Zahári Helga lepett meg. Az édesanyjával együtt készítette már a karácsonyi ünnepekre hangolódva, és külön öröm, hogy egy közös ismerőstől származik a recept.
„A felvidéki tortácskát még Kinga nővértől tanultam, amikor ti még kicsik voltatok, ő készítette a barossi társaságnak. Most már megtanítottam a lányomnak is, és ajánlom a Metropol olvasóinak is, mert nagyon finom és kelendő” – mondta el Zahári Helga édesanyja.
20 dkg cukor
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
8 tojás
8 kanál forró víz – csapból eresztve
½ csomag sütőpor
fél liter tej
3 evőkanál liszt
25 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
étcsoki
kókuszreszelék
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük, kanalanként adva hozzá a forró vizet addig, míg sűrű krém lesz. A fehérjét külön felverjük (egy pici cukorral). A sárgájás krémbe adagoljuk apránként a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd lapáttal egyenletesen eloszlatva hozzáadjuk a fehérjehabot. A piskótát 180 fokon kisütjük. Ha kész, kiszaggatjuk és kettévágjuk korongokra.
A tejet megmelegítjük és a lisztet beleszitálva csomómentesre főzzük. Hagyjuk hűlni, és csak langyosan keverjük ki vele a vajat úgy, hogy szeletenként adjuk hozzá. A kihűlt krémet beletöltjük két korong közé, az oldalát meghempergetjük a kókuszreszelékben és a tetejére csokit olvasztunk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre