Budapesti Klasszikus Film Maraton 2023





A klasszikus mozi ünnepe igazi filmkincsekkel várja az érdeklődőket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.12.
klasszikus film program program ajánló

Hatodik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi filmfesztiválját.

Fotó: facebook

A fesztivál kiemelt témája ebben az évben a Korda-univerzum, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált magyar rendező-producer, Korda Sándor születésének 130. évfordulója alkalmából. A program nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb filmjeit mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost. A brit fókuszhoz kapcsolódóan vetítjük majd a híres alkotópáros, Pressburger Imre, azaz Emeric Pressburger és Michael Powell filmjeit.

Bemutatják André de Toth (Tóth Endre) restaurált magyar filmjeit, és válogatunk az amerikai produkcióiból, de Hollywoodhoz a Paramount stúdió és annak magyar alapítója, Adolph Zukor filmjein keresztül is kapcsolódunk.

A fesztivál további szekcióiban a sport és mozgókép témában keresnek új megközelítéseket, fontos női alkotókat mutatnak be, illetve a filmek segítségével visszarepülhetnek a résztvevők az időben, hogy megismerjék a 150 éves Budapestet, és felújított filmjeivel idézzék meg a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt.

Időpont: szeptember 12. és 17. között
További részleteket itt találsz.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás