RETRO RÁDIÓ

Dobos Éva grafikusművész retrospektív kiállításának megnyitója

- Természetesen keltek el munkáim aukciókon, galériákban, de mindig nehezen tudtam egy-egy „gyerekemtől” megválni - nyilatkozta Dobos Éva grafikusművész.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.11.28. 00:10
retrospektív Dobos Éva

A kiállítást Sárosdy Judit művészettörténész nyitja meg.

Zenei közreműködő: Szűts István zeneszerző, a Kormorán együttes tagja.

Fotó: Facebook

„2011 óta elektrográfiával is foglalkozom. Képi gondolkodásom, vizuális mondanivalóm ezeknél a munkáknál a régebbi FIKTÍV terek-hez és PSZEUDO-TÉR-AKKORDOK-hoz kapcsolódik. Sokakkal ellentétbe én nem viszek be semmilyen alap képet, vagy fotót, kizárólag a szerkesztő program eszközét használom, de nem az alapértelmezett formában, hanem (11 év alatt sok-sok éjszakán át) kikísérleteztem jó néhány egyedi színátmenet variációt, amikkel különböző (például selymes, fémes, üveges) hatásokat tudok szerkeszteni az elektrográfiáimon.

Egyéni és kollektív kiállításokon 1992 óta veszek részt rendszeresen. 1998-ban felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képgrafikusi szekciójába. Pályám során csaknem 170 hazai és külföldi, egyéni és csoportos kiállításon vettem részt a munkáimmal. Van egy rajzom Luciano Benetton IMAGO MUNDI című gyűjteményében is, ami 2015-ben volt kiállítva a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

2020-ban Eger város önkormányzata Gárdonyi Géza- díjjal ismerte el a munkásságomat. Hogy hogy jutottam idáig 30 év alatt? 27 évig műkereskedelemben dolgoztam (a Képcsarnoknál mint kiállításrendező-grafikus, a BÁV-nál mint festménybecsüs), így tisztában voltam a műalkotások árával. Alkotáskor felmerült bennem a kérdés, rajzoljak a piacra, szolgáljam ki a közízlést? Nem éreztem magaménak ezt az utat. A zene és irodalom –mint ihletforrás- kisegített ebből a dilemmából. Szerencsére soha nem frusztrált az eladás kényszere, mindvégig „magamnak rajzoltam” kötetlenül. Egyik kép szülte a másikat, saját korábbi munkáimból inspirálódtam.

/Dobos Éva/

A kiállítás 2022. november 28. - december 10. között tekinthető meg.

A belépés ingyenes.

Időpont: november 28., 18 óra

Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria (1042 Budapest, Árpád út 66.)

Ezeket olvastad már?
Felejthetetlen! - Salvador Dalí kiállítás Budapesten

Felejthetetlen! - Salvador Dalí kiállítás Budapesten

Örömzene – Level 6 plays King Crimson koncertje

Örömzene – Level 6 plays King Crimson koncertje

Együtt koncertezik Reenat Pinchas csellóművésznő és Hsin-Ni Liu zongoraművésznő

Együtt koncertezik Reenat Pinchas csellóművésznő és Hsin-Ni Liu zongoraművésznő

A csipkekészítés rejtelmeiről mesélnek

A csipkekészítés rejtelmeiről mesélnek

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás