RETRO RÁDIÓ

Dalinda és Ötödik Évszak – itt az Óbudai Világzenei Hét!

IV. Óbudai Világzenei Hét a Kobuci Kertben!Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.04. 00:30
világzenei hét

A Dalinda mind szakmaiságában, mind szellemiségében hordozza a magyar autentikus népdaléneklés hagyományait. A Dalinda célja a népzene vokális rétegeinek széles körű megismertetése, valamint a benne rejlő zenei lehetőségek alkotói megvalósítása.

Fotó: Facebook

Az énekegyüttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakán, 2008-ban kezdtek el együtt dolgozni. Az évek során számos autentikus és világzenei produkcióban – többek között, a Kossuth-díjas Szvorák Katalin a cappella formációjában – jelenlévő énekesek, hosszan tartó előadói és kutatómunkájuk során találták meg közös – zenei anyanyelvünkön alapuló – megszólalásukat. A Dalinda énekesnői nem csupán az előadóművészi lehetőségeken keresztül, hanem pedagógiai és gyűjtői tevékenységük során is ápolják, valamint továbbadják a néphagyományt.

A Champs-Élyséen ébredő francia szerelmet, a Loire- és a Duna-parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket. A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles Kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll a 2018-ban alakult felállás mögött. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét.

Időpont: október 4.

Helyszín: Kobuci Kert

További részletek itt.

Ezeket olvastad már?
A Vajaspánkó - Wekerlei Bábszínház

A Vajaspánkó - Wekerlei Bábszínház

Jegesmaci barátai - bábjáték Újpesten

Jegesmaci barátai - bábjáték Újpesten

Pitypang és Lili - bábelőadás az állatszeretetről, barátságról

Pitypang és Lili - bábelőadás az állatszeretetről, barátságról

Marczi farsang - mesejáték és jelmezbemutató egy helyen!

Marczi farsang - mesejáték és jelmezbemutató egy helyen!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás