RETRO RÁDIÓ

Ez ütős lesz! – Talamba-hangszerbemutató a Műpában





Az ország egyik legnagyobb ütőhangszer-gyűjteményével rendelkező Talamba Ütőegyüttes most korokon és kontinenseken átívelő egyórás műsorban mutatja meg, hogy miért fontos mindannyiunknak tisztában lenni azzal, hogy minden emberi tevékenységnek megvan a maga ritmusa. Egy dolgot pedig biztosan ígérhetnek a zenészek: ez ütős lesz!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.17.
Hangszerbemutató

Hogy mi a közös az út szélén talált két kavicsban meg a legmodernebb hangkártyában? A beléjük kódolt zene, meg persze a ritmus és a tempó, ami mindenütt körbevesz minket.

Fotó: Facebook

Huszonhárom évvel ezelőtt barátkozott össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola négy hallgatója, akik a délszláv eredetű talambáról, vagyis „cserépdobról” nevezték el ütős formációjukat. A baráti társaságból professzionális zenészek váltak az évtizedek során, és bár munkásságukat számos díjjal ismerték el, talán a 2021-ben átvett Liszt Ferenc-díjra a legbüszkébbek. Sokrétű tevékenységük nem merül ki a koncertezésben, figyelnek a következő generációkra is: tanítanak, táborokat szerveznek, hátrányos helyzetű fiataloknak viszik el a zene varázsát.

Vallják és hirdetik, hogy ritmus nélkül nincs emberi élet sem, hiszen az ott lüktet mindenben a vérkeringéstől a légzésig, a napszakoktól az évszakok váltakozásáig. A Műpába komponált világ körüli hangszerbemutatójuk különlegessége, hogy időben és térben egyformán hatalmas távokat megtéve ismertetik meg hallgatóságukkal a legkülönfélébb méretű, alakú vagy színű ütőhangszerek nem is olyan kézenfekvő titkait. A négy jóbarát, V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós és Zombor Levente ezúttal is saját szerzeményekkel és tradicionális, illetve klasszikus zenékkel, és természetesen sok humorral készül az interaktív koncertre.

Korosztály: 10–14 év

Rendező: Műpa

Talamba Ütőegyüttes:

V. Nagy Tamás

Grünvald László

Szitha Miklós

Zombor Levente

Időpont: október 17., 11.00–12.00

Helyszín: Műpa

További részletek itt.

 





Ezeket olvastad már?
Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás