Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén





A sztyeppe illata: szeptember 17-én véget ér a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsora.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.15.
Módosítva: 2023.09.15.
Magyar Nemzet fővárosi nagycirkusz sztyeppe

A Kultúrnemzet Videa-csatornáján megtekinthető, utólag, felvételről is visszanézhető, különleges produkció élménye a Magyarnemzet.hu olvasóit így tehát csakúgy megtalálhatja, mint az Origo vagy a Mediaworks megyei hírportáljainak minden érdeklődő nézőjét.

A sztyeppe illatát élőben közvetítjük vasárnap a Fővárosi Nagycirkuszból. Fotó: Urbán Ádám

Minden jegy elkelt, de olvasóink számára nincs veszve semmi

Az előadásra a helyszínen már minden jegy elkelt, de aki az online felületekre vasárnap 15 óra előtt ellátogat, már látni is fogja az előadás megtekintésének lehetőségét, s aztán kezdődhet is a cirkuszi varázslat.

Az érdeklődők kiváló minőségű képeket látva kapcsolódhatnak be a több kamerával történő, látványos cirkuszi közvetítés élményébe – amellyel a médiafelületek a terveink szerint hasonlót alkotnak majd, mint amikor idén nyáron a cégünk egyik hasonló produkciójában az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat egész tömegek nézték meg az Origo sportrovatában is.

A sztyeppe illata című műsor, amely a vadregényes keleti tájak mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott világába kalauzolja a nézőket, folyamatosan telt házzal futott a nyári szezonban. Az előadás olyannyira felkeltette a Magyar Nemzet érdeklődését, hogy már korábban is több ajánló cikkben beszámolt a produkcióról – aki kedvcsinálóként szeretné elolvasni ezeket, itt és itt találhat rá az előadásokról szóló ajánlókra.

A produkció különlegességét az adja, hogy türkmén, üzbég, mongol, azeri artisták nyugati, de a sztyeppe világától azért túl távolra el nem szakadt művésztársaikkal együtt, magyar és ukrán artistaművészek közreműködésével mutatják be kulturális gyökereiket és a közös múltunkat.

 

Amire egy extrém módon hajlékony lánycsapat is kész – lábbal íjászkodó mutatványok

Az előadás végigvezeti a nézőket Közép-Ázsia vidékein. A kazahsztáni Duo Korotin, az Echo of Asia cirkuszfesztivál Arany-díjasainak hand to hand száma szinte rácáfol a fizika törvényeire. Ezután Mongólia mesés világát idézi meg a Les Étoiles de Mongolie extrém hajlékony lánycsapat lábbal íjászkodó produkciója.

Mongóliából Budapestre: az Étoiles de Mongolie csapata. Fotó: Urbán Ádám

A Baross Imre Artistaképző Akadémia növendékei, Kassai Benjamin és Buti Gordon kínai rúdattrakciója káprázatos mozgásszínházi elemeket is tartalmaz. 2022 novemberétől a Le Cirque World Top Performers csapatával bejárták Olaszországot.


Holdfény a sztyeppén – dróton is beindul a lazán vagány Moonwalk-járás

A sztyeppe világának kulturális közegét persze eléggé szabadon fogják fel a művészek, hiszen – abból kiindulva, hogy a holdfény a sztyeppe világát is mindig szabadon megtalálja éjjelente – a Triple Breath tagjainak produkciójában a híres Moonwalk-járás dróton is megtestesülő bohém lazaságát is az előadás részéve teszik. A Fővárosi Nagycirkusz saját stábja készített kedvcsináló videót erről az imponáló attrakcióról.

Ezután az Azerbajdzsánból érkezett Samir Abbasov kristályegyensúlyozó művész ejti ámulatba a közönséget, amikor egy kés élére illesztett léggömbre helyezi a többágú gyertyatartót, majd a lufit kipukkasztva is megtartja azt.

A többszörös Cirkuszfesztivál-díjas kazah zsonglőrvirtuóz-csoport buzogányokkal és fémtálakkal játszik a gravitációval. Az előadás legtöbbször álló tapssal jutalmazott műsorszáma az üzbég duó, a Sky Angels produkciója. A 2017-es 41. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál légtornász győztesei 2020-ban kis híján tragédiával végződő balesetet szenvedtek. Az orvosok szerint esélytelen volt, hogy Kristina újra járjon, ő azonban nem adta fel, sőt kijelentette, hogy nemcsak járni, de ismét repülni fog. Így is lett.

 

Hidat építeni a kultúrák között: a magyarok belső-ázsiai kapcsolatainak újraélése

Az előadás zárószáma az Echo of Asia Grand Prix-díjasai, a kazah Barys lovasakrobata csoport. A Chingiz Urmanbetov által vezetett csapat egy dzsigit számot mutat be. A rendkívül dinamikus műsorszámban az akrobaták vagy háttal ülnek a száguldó lovakon, vagy húzatják magukat a paripákkal. A felnőttek produkciói között a háború kitörése óta a Fővárosi Nagycirkusz pártfogásában élő ukrán artistanövendékek is bemutatják légtornász és zsonglőr tehetségüket.

Az előadás célja a szórakoztatáson túl az is, hogy a cirkuszművészet eszközeivel hidat építsen a kultúrák között, meg- és felerősítse a magyarságban azt a tudatot, hogy gyökerei Belső-Ázsiához kötik, ezen a tájon volt az őshazája, honfoglaló elődeink innen indultak el és érkeztek meg a Kárpát-medencébe.

Az artistaművészek megérintik a nézők szívét, lelkét és elméjét is, emlékeztetve őket a múltra, az összefogás szükségességére és az egymás iránti bizalom építésének fontosságára.

 

Ha azt akarja, hogy vasárnap megtalálja a sztyeppe illata, délután maradjon gépközelben!

Ne feledje! Vasárnap 15 órától online cirkuszi közvetítés a Magyarnemzet.hu, az Origo.hu és a Mediaworks valamennyi regionális hírportálja felületén!

 

Borítókép: Cirkuszi utazás Közép-Ázsiában (Forrás:Fnc.hu)





 

 

 





Ezeket olvastad már?
„Nem vagyok én...” – be tudod fejezni a retró slágereket?

„Nem vagyok én...” – be tudod fejezni a retró slágereket?

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás