RETRO RÁDIÓ

Már online is vehetünk eredeti Rippl-Rónait

Virtuális kalapács alá kerül Aba Novák Vilmos 30-40 millió forintra becsült festménye egy online aukció során. Nem ritka manapság, hogy online árverésen talál gazdára néhány műtárgy, azonban eddig kevés példa volt rá, hogy valódi ritkaságokra licitálhassunk a neten.Megosztás
Szerző: metropol
2022.12.07. 09:45

Közel 150 tétel, 100 millió forintot meghaladó összkikiáltási ár, a XX. és XXI. század nagy klasszikusai! Az Abigail Galéria és Aukciósház legközelebbi árverésén kalapács alá kerül Aba-Novák Vilmos Olaszországban készült „Térzene II.” című műve mellett Csók István 1912-es, Párizsban készült gyönyörű csendélete, és Rippl-Rónai József „Csónakázás egy belgiumi tavon” című, 1901-ben Belgiumban festett műve is. Hajdú Katalin, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy az online árverés nem új keletű a műtárgy-kereskedelemben. A pandémia okozta kényszerűség a világ összes galériájában és aukciósházában véglegesen meghonosította ezt az értékesítési formát, itthon azonban eddig a mostanihoz hasonló nagy értékű műkincseket ilyen formán még nem lehetett megszerezni. 

A mostani online aukción a legdrágább műtárgy Aba-Novák Vilmos 1929-ben, Olaszországban készített Térzene II. című festménye. Kikiáltási ára 14 millió forint, becsértéke 30-40 millió forint között van. A mű majdnem kétméteres, monumentális változata a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van. A klasszikus árveréseknek speciális hangulata van. A személyes licitálás adrenalinnövelő izgalma, a licitálók személyes versengésének pszichológiája a kártyaasztalnál játszott pókerjátékhoz hasonlítható. Az online licitálás szintén izgalmas, talán kicsit pergőbb, és egy géppel való sakkjátszmára emlékeztet” – mondta Hajdú Katalin, aki azt is elárulta, hogy a jelenlegi energiaválság hatással van-e a hazai műkincspiacra. 

Az árverési kiállítás december 1. és 10. között tekinthető meg, ezen időszak alatt az axioart internetes oldalán licitálhat a műtárgyakra minden érdeklődő.

Aba-Novák: Térzene II.

 

 

Ezeket olvastad már?
Elhunyt Ambrus Éva

Elhunyt Ambrus Éva

Zenélni akarsz? Így válassz magadnak hangszert

Zenélni akarsz? Így válassz magadnak hangszert

Kortalan vásári komédia, élő bábjáték a szentesi és a békéscsabai színpadon

Kortalan vásári komédia, élő bábjáték a szentesi és a békéscsabai színpadon

Smile: a mosolygó átok

Smile: a mosolygó átok

Top hírek

halál

Elhunyt Ambrus Éva

Ambrus Éva nagyobb méretű köztéri munkákat, díszkutat, ivókutat, vízjátékkal kombinált plasztikai művet is készített.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás