RETRO RÁDIÓ

A legnagyobb ellenzéki frakció élén térne vissza Gyurcsány Ferenc





A 2022. március 7. napján megjelent «A legnagyobb ellenzéki frakció élén térne vissza Gyurcsány Ferenc » című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy sofőr és BMW X7-es terepjáró várta Gyurcsány Ferencet és házastársát a repülőtéren, akik innen egy luxusvillába hajtottak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.07.
választás 2022

Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció már többször bizonyította, hogy a legnagyobb politikai erővel bírnak a baloldalon, és ezzel a volt miniszterelnök is tisztában van. Februári évértékelőjében kijelentette, hogy készek a kormányzásra, készen állnak a visszatérésre. Gyurcsány maga helyett először feleségét, Dobrev Klárát majd Márki-Zay Pétert helyezte reflektorfénybe, az ellenzéki előválasztáson pedig minden a terve szerint alakult.

A Demokratikus Koalíció 2011-ben alakult baloldali párt. Az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc vezetésével távozó politikusok, illetve az őket körülvevő szellemi holdudvar hozták létre. Azóta a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párttá nőtték ki magukat, és a magyar közéletből ismert személyiségek (Vágó István, Kálmán Olga) is csatlakoztak a szervezethez vagy politikusként, vagy támogatóként.

Tavaly a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán is nagy eséllyel indult a volt miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, aki az első fordulót hatalmas fölénnyel meg is nyerte. Amikor látták azonban, hogy Gyurcsányné túlságosan támadható, végül Márki-Zay Pétert hozták ki végső győztesként, aki ezt követően többször is hosszasan egyeztetett Gyurcsány Ferenccel, a Városháza botrányba is nyakig belekeveredett Bajnai Gordonnal és Bige László milliárdossal is.

Az előválasztás nagy nyertese a DK volt Fotó: Facebook

A DK esélyei az áprilisi választáson

A Demokratikus Koalíció kampányol talán a legélénkebben a baloldalon, járják az országot. Ezen kívül a párt Budapesten is jelentős befolyással rendelkezik, öt kerületben is DK-s a polgármester:

  • III. kerület - Kiss László
  • VII. kerület - Niedermüller Péter
  • Xl. kerület - László Imre
  • XV. kerület - Németh Angéla
  • XVIII. kerület - Szaniszló Sándor
  • Így szokták azt is mondani, hogy Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester tulajdonképpen a DK „politikai foglya”, hiszen Karácsony Gyurcsány és pártja nélkül nem tud keresztülvinni semmit a közgyűlésen. A DK most hasonló helyzetre számít az Országgyűlésben is. ha nyernének, Márki-Zay Péter az ő „foglyuk” lenne politikai értelemben, hiszen a DK nélkül semmilyen törvényjavaslatot nem lehetne megszavazni.

    A DK magasan az ellenzéki összefogás élén

    A hatpárti ellenzéknek a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter után a közös listáról is sikerült megállapodnia hosszas egyeztetések után, ebből is kiderül, hogy a DK viszi a prímet itt is, az első 45 helyen nekik van a legtöbb politikusuk, Gyurcsány felesége, Dobrev Klára pedig a második helyet kapta meg a listán.

    Pártok politikusai a közös listán:

  • 14 – DK
  • 12 – Jobbik
  • 8 – Momentum
  • 8 – MSZP–Párbeszéd
  • 3 – LMP
  • Az első tizenöt helyen az alábbi politikusok szerepelnek:

  • Márki-Zay Péter – miniszterelnök-jelölt
  • Dobrev Klára (DK)
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd)
  • Jakab Péter (Jobbik)
  • Fekete-Győr András (Momentum)
  • Tóth Bertalan (MSZP)
  • Ungár Péter (LMP)
  • Gyurcsány Ferenc (DK)
  • Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Molnár Zsolt (MSZP)
  • Tompos Márton (Momentum)
  • Brenner Koloman (Jobbik)
  • Gy. Németh Erzsébet (DK)
  • Berki Sándor (Párbeszéd)
  • Ismert arcok a DK-ban

    Vágó István: a volt kvízmester, műsorvezető egykor az ország egyik legismertebb tévés személyisége volt, jelenleg a DK politikusa, és a XII. kerület önkormányzati képviselője

    Komáromi Zoltán: a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtés fő szervezője volt 2008-ban Komáromi Zoltán, aki a DK egészségügyi politikusa, és most Márki-Zay Péter egészségügyi programírója lett. A koronavírus-járvány alatt végig a keleti vakcinák ellen kampányolt

    Homonnay Gergely: az újévkor tragikus körülmények között elhunyt újságíró a DK aktivistája volt, aki a közösségi médiában gyakran hangoztatott szélsőséges véleményeket, amivel nagyon megosztó személyiséggé vált

    Kálmán Olga: az ATV Egyenes beszéd című műsorának műsorvezetője 2016 decemberében mondott fel a csatornánál, és 2017 februárjától a Hír TV-nél dolgozott. 2019. június 6-án a Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy a budapesti főpolgármesteri előválasztáson őt indítják a DK színeiben, azóta is a párt politikusa

    Kálmán Olga jó barátságot ápol Dobrev Klárával és Gyurcsány Ferenccel Fotó: MTI/Mohai Balázs

    A baloldalon Gyurcsány a főnök...

    Az ellenzék kész a kormányzásra - mondta februári évértékelőjében a Demokratikus Koalíció elnöke, aki mindenki mást megelőzött, elsőként mutatott irányt a baloldalnak, ezzel is jelezve, hogy az ellenzéki összefogásban is ő irányít.

    A DK elnöke világossá tette: Ők nem folytatnának szuverén nemzeti politikát, hanem igazodnának Brüsszelhez. Gyurcsány szerint ugyanis ez a kérdés: „mi a viszonyítási pont: Moszkva, Ankara, Berlin vagy Párizs?”

    ...de nem mindig tudja, kinek is a főnöke

    Gyurcsány Ferenc évértékelőjében hangsúlyozta, hogy szerinte készen állnak a kormányzásra, de rögtön utána mégis azt bizonyította, hogy saját jelöltjeit sem ismeri.

    A Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi kampánystandjától jelentkezett élőben Gyurcsány Ferenc a Facebookon: „Itt vagyunk, doktor Oláh valaki ennek a választókerületnek a jelöltje…” – mondta a volt miniszterelnök, aki láthatóan nem volt biztos benne, hogy is hívják saját pártja választókerületi jelöltjét.

    A Gyurcsány család vagyona és luxus élete

    A DK elnökének legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján több mint 1 milliárd forintnyi vagyona volt. Ezzel párhuzamosan pedig az Altusból tavaly több mint 55 millió forintnyi osztalékot vett ki. Dobrev Klára az európai parlamenti képviselők többségéhez hasonlóan havi nettó hétezer eurós bérezésben részesül az Európai Parlament (EP) büdzséjéből. Mivel Dobrev az EP egyik alelnöke, ezen tisztséggel összefüggésben havi kilencszáz eurós költségtérítés is jár neki. Minden, Brüsszelben és Strasbourgban töltött munkanapért körülbelül háromszáz eurós napidíjat is fizet az unió, s a képviselőnő utazási költségeit is megtéríti. Összességében tehát havonta minimum tízezer eurót, azaz közel 4 millió forintot keres az EU-ban. Tavaly október 24-én a világ milliomosainak luxusszigetére, Szardíniára utazott a Gyurcsány házaspár, ahol sofőr és egy BMW X7-es terepjáró várta Gyurcsányékat a repülőtéren, akik innen hajtottak egy előre kibérelt luxusvillába.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás