A magyar kormány az orosz–ukrán háború kitörése nyomán keletkezett energia-veszélyhelyzet ellenére úgy döntött, hogy egész Európában egyedülálló módon fenntartja a rezsicsökkentést, amivel minden magyar család havonta 181 ezer forintot spórolhat meg.

shutterstock családi ház társasház rezsicsökkentés

A családok számára kedvezményeket nyújt a kormány Fotó: Shutterstock

A gáz és a villany árát is alacsonyan tartó rendelet az országos átlagfogyasztást figyelembe véve húzta meg a határát annak, ameddig az új helyzetben sem kell többet fizetnünk, mint korábban. Ám sok olyan család van, amelynek az élethelyzete eltér az általánostól, ezért nem fértek bele az új szabályozás adta keretekbe. Ezt felismerve a kormányzat sorozatosan döntött speciális külön kedvezményekről, aminek a révén nem maradnak ki a rezsicsökkentésből:

  • a nagycsaládosok,
  • a társasházak
  • és a többgenerációs családi házakban élők sem.

Ezek az újabb kedvezmények 65 ezer családot érintenek, és további 10 ezren részesültek külön villamosenergia-kedvezményben, akik elektromos gyógyászati segédeszközeik használatával lépték volna túl a rezsivédett értékhatárokat.

Ezen intézkedések sorába illeszkedik a legújabb kormányrendelet, amely azokra az állami és önkormányzati tulajdonú bérházakra is kiterjeszti a rezsicsökkentést, amelyek nem minősülnek társasháznak. Láng Zsolt, a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos ugyanis Budapest főpolgármesterével tárgyalva kiderítette, hogy a VIII., IX., XIII. és XIV. kerületben vannak olyan állami és önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások, ahol nincsenek külön mérőórák, így az ott élő családok nem a lakossági fogyasztásnak megfelelő árat fizetik. Balla György, az energia-áremelkedés miatt szükséges stratégiai egyeztetések koordinálásáért felelős miniszteri biztos pedig a vidéki önkormányzatokkal tárgyalva azt tudta meg, hogy a Magyar Honvédség kezelésében levő ingatlanokban élnek hasonló körülmények közt a fővároson kívül Nagytarcsán, Debrecenben és Nagyorosziban is. Az ő helyzetük rendezésével csaknem kétezer további családnak segít a kormány.

A vidéken élő családoknak is segíteni akar a kormány a rezsicsökkentéssel Fotó: Shutterstock

A brutális és értelmetlen brüsszeli szankciók miatt – amelyekkel Oroszországot szerették volna megbüntetni – hihetetlen nagy energiaválság keletkezett egész Európában – mutatott rá a bajok forrására a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd megerősítette: a kabinet célja az, hogy minden magyar családot megvédjenek az elszabadult inflációs rezsiáraktól.

A háború és az uniós szankciók okozta energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 63 százaléka ugyanannyit, 9 százalékuk pedig kevesebbet fizet idén, mint tavaly. Ez elsősorban a rezsicsökkentési politikának köszönhető, de szerepet játszik benne az is, hogy tízből nyolc magyar saját bevallása alapján odafigyel arra, hogy kevesebb energiát fogyasszon. A lakosság többségére jellemző

  • a tudatos áramfelhasználás (90%),
  • a takarékos vízfogyasztás (84%),
  • az energiatakarékos háztartási eszközök használata (80%)
  • és a fűtőberendezések megtakarítást eredményező karbantartása (72%).

Mindezeknek köszönhetően a magyarok közel háromnegyedének nem kell többet fizetnie a rezsire, mint egy évvel ezelőtt – összegzi a felmérés eredményeit a KINCS.