Egy forradalmi magyar találmány szabadíthat meg minket a műanyagoktól





Hosszú évtizedek után hamarosan búcsút inthetünk a szennyező anyagnak?



Megosztás
Szerző: Davos
Létrehozva: 2022.12.30.
műanyag találmány felfedezés

A műanyagszennyezés régóta komoly gondot okoz az emberiség számára, a Föld felszínét gyakorlatilag teljes mértékben beborítja a szemét, ami súlyos környezeti szennyezéssel jár. Nemcsak az erdők, mezők vannak tele már káros anyagokkal, hanem már az óceánok is. A tengereket és óceánokat nagyjából 150 millió tonnányi műanyag hulladék szennyezi. A tengeri madarak 90 százalékának, míg a vízpart mellett élő teknősök 50 százalékának a szervezetében találtak műanyag hulladékot kutatók. 

Bár a műanyag alapjaiban véve rendkívül hasznos ipari anyag, az már kevésbé jó hír, hogy egy új kutatás szerint a műanyagok 60 százaléka egyáltalán nem bomlik le, és mikroműanyagként a talajba kerül.

Amíg az 1950-es években nagyjából 1,5 millió tonna műanyagot állítottunk elő globálisan évente, addig 2018-ban már 359 millióra rúgott ez a szám. Csak Magyarországon évente több mint 1,5 milliárd PET palackot használunk el, talán még szemléletesebb, ha azt mondjuk percenként 180 ezer darab fogy belőlük.

Hamarosan végleg megszabadulhatunk a műanyagoktól.

Az elmúlt 30 évben megnégyszereződött a műanyagfogyasztás bolygónkon, s emellett csupán 9 százalékát hasznosítják újra, 50 százalék a szeméttelepekre kerül a kommunális szeméttel, 22 százalék egyáltalában nem kerül a hulladékfeldolgozás rendszerébe, 19 százalékot pedig elégetnek. 

Egy magyar találmány mentheti meg a Földet a környezetszennyezéstől

Egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több ország próbál megszabadulni a környezetszennyező anyagtól. A jelek szerint erre óriási esély kínálkozhat Lajter Péternek köszönhetően, aki egy olyan anyagot fedezett fel, ami pár hét alatt képes teljesen lebomlani.

Három évvel ezelőtt kezdődött el a kutatás, és gyakorlatilag most értünk el addig a pontig, hogy sikerült kést, kanált, és kávékapszulát előállítani, ami már alkalmas arra, hogy piacra lehessen dobni 

- mondta a Metropool kérdésére Lajter Péter feltaláló. Maga az első termék - egy kávékapszula - előállítása mindössze négy hónapot ölelt fel. A szakember szerint a legnagyobb nehézség a termék fejlesztése volt a gyártási folyamatok során. Ennek ellenére már több céggel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, így minden esély megvan arra, hogy hamarosan megkezdődjön az ipari gyártás. Bármennyire is furcsán hangzik, az egész fejlesztés mögött egyedül csak Lajter Péter állt. 

Jelenleg kapacitásbővítést folytatunk, mivel a jelenlegi kapacitás még kevés a piachoz.  A legkisebb németországi megrendelés is 10 millió darab ehhez, képes jelenleg csak 1 millió 200 ezer darabszámot tudunk gyártani, ám februárban már minden adott lehet ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt 

- húzta alá. 

Ami a megrendeléseket illeti, egy német autógyár figyelmét is felkeltette a találmány.

Elsősorban az anyag, ami igazából fontos, nem a termék, mivel talajjavító tulajdonságokkal bír, többek között nem tartalmaz mikroműanyagot sem, ennek köszönhetően pedig pár hét alatt  képes lebomlani a természetben

 - emelte ki.

Csak a képzelet szab határt a gyártásnak

Jelenleg 50-60 olyan termék van, amit ebből az anyagból állítanak elő, így elmondható, hogy óriási lehet a kereslet a közeljövőben több cég részéről. Az anyag ráadásul nagyobb termékek gyártására is alkalmas, lehet belőle gyártani, akár raklapokat is, mivel nagyon jó a teherbírása, sokkal jobb, mint a műanyagé, ráadásul nagyon gyorsan oldódik, köszönhetően, hogy csak természetes összetevői vannak.

A DAT1-re keresztelt elegy teljes mértékben szerves összetevőkből áll, nem tartalmaz kőolajszármazékot, műanyag vegyületet. 

 

Az anyagból gyakorlatilag bármi készülhet: az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy számos területén alkalmazható. Gyártható belőle a kávékapszuláktól kezdve, vállfa, kereskedelmi csomagolóanyagokon és az egyszer használatos evőeszközökön túl autóalkatrészig és bútoripari termékekig bezárólag rengeteg minden 

- hívta fel a figyelmet Lajter Péter, aki azt is elmondta, hogy minden tanúsítvány megvan, ami az ipari forgalmazáshoz kell.





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás