RETRO RÁDIÓ

A brüsszeli botrány szálai nagyon magasra vezetnek





Akár hatvan politikus is érintett lehet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.17.
KORRUPCIÓS BOTRÁNY

Azóta kiderült, hogy húsz helyszínen nagyjából másfél millió euró, tisztázatlan eredetű készpénzt találtak a házkutatások során. Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt: sokak szerint a szálak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek, „ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben” .

Nem telik el nap újabb fejlemények nélkül a most már önálló nevet kapott európai parlamenti korrupciós történetben. A Katargate-nek nevezett megvesztegetési ügyben pénteken az Új Demokrácia nevű görög konzervatív kormánypárt függesztett fel egy csalással gyanúsított EP-képviselőt, Maria Szpiraki-t.

Egy hete, a botrány kirobbanásakor tartóztatták le a belga hatóságok Eva Kailit, az Európai Parlament egyik szocialista alelnökét, miután otthonában értékes ajándékokat és egy készpénzzel teli táskát találtak. Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, hogy cserébe kedvező gazdasági és politikai döntéseket próbáljon áterőszakolni az Európai Parlamenten az ország érdekében. Eddig csaknem 600 millió forintnyi kenőpénzről beszélnek a hatóságok.

Az egyre sokasodó gyanúsítások közepette az Európai Parlament legnagyobb frakciója eddig próbált elhatárolódni a korrupció-gyanús képviselőktől, mondván az a szocialisták belügye. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője most szintén magyarázkodhat, hiszen a most meggyanúsított Maria Szpiraki az Európai Néppárt frakciójának tagja volt.

És az ügyben nincs megállás

Az Origo cikkében úgy fogalmazott: sajtóhírek szerint legalább hatvan uniós politikus lehet érintett az ügyben. Az elmúlt napokban több uniós politikus is arra utalt, hogy lesznek további gyanúsítások is.

„Az ügy nagyon komoly, megingathatja a demokráciába és a parlamentarizmusba vetett bizalmat”

– mondta Olaf Scholz német kancellár a brüsszeli eu-csúcs után.

A Magyarország ellen folyamatosan támadásokat intéző Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi, vagyis a LIBE bizottság elnöke pedig szakértők szerint egyenesen válságkommunikációs üzemmódba kapcsolt.

Mindannyian megdöbbentünk – ezt mondta a korrupciós botránnyal kapcsolatban az M1-nek adott interjújában Juan Fernando López Aguilar. A spanyol szocialista képviselő szerint az ügy csak az érintettekre tartozik.

Ez egy nagyon behatárolható korrupciós ügy, de csak azokat érinti, akik felelősek. Nincs hatással a képviselőcsoportra és egyáltalán nincs hatással az Európai Parlamentre – mondta a spanyol szocialista képviselő.

A brüsszeli korrupciós botrány tükrében furcsa az Európai Uniótól azt hallani, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az uniós átlag – erről Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke beszélt az ATV-ben. 

A hazai korrupciós ügyeket feltárni hivatott hatóság hozzátette:

Nagyon nehéz ma azt bizonyítani, hogy a korrupció Magyarországon ennyi, és akkor itt van egy szám. Vagy Csehországban ennyi, vagy Romániában ennyi. Ma azt látjuk egyébként akár a külföldi tőke beáramlásnál, akár bármilyen piaci szereplő létezésénél, hogy Magyarországnak nincsen egy nagyobb kockázati besorolása egyébként, mint a környező országoknak

– mondta Bíró Ferenc.

A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsról bejelentkezve egy internetes videóban beszélt az uniós korrupciós ügyről. Azt mondta: a korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások és mindenki azt találgatja, hogy melyik brüsszeli politikusok lehet még érintett.

Meghallgattuk az Európai Parlament elnökét, fölszólítottuk, kezdeményeztük, hogy a brüsszeli korrupciós botrány mély és átfogó kivizsgálása történjen meg. Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben

– mondta Orbán Viktor.

Uniós ügyeket figyelemmel kísérő elemzők arról beszélnek: képmutató, ahogy az elmúlt években az Európai Parlament Magyarországon kérte számon a korrupció elleni küzdelmet, most pedig története legnagyobb megvesztegetési botrányával kénytelen szembenézni.

Sajtóhírek szerint beismerő vallomást tett a korrupcióval vádolt EP-alelnök élettársa. Olasz és belga lapok úgy tudják, az olasz baloldali politikus elismerte, hogy kenőpénzt fogadott el Eva Kaili nevében. Több európai parlamenti (EP-) képviselő is nyilatkozott az M1-nek Strasbourgban, volt, akit megdöbbentett az ügy, de olyan is volt, aki inkább nem mondott semmit.

A Katarral kapcsolatos korrupciós esetről, illetve a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság igényéről szóló állásfoglalást fogadtak el a képviselők csütörtökön az Európai Parlamentben. A politikusok teljes körű belső vizsgálatot követeltek, együttműködve a belga hatóságokkal, valamint további intézkedéseket a hasonló esetek jövőbeni megelőzése érdekében.

Mindannyian megdöbbentünk” – mondta az M1-nek adott nyilatkozatában a korrupciós botránnyal kapcsolatban Juan López Aguilar spanyol szocialista képviselő, aki szerint az ügy csak az érintettekre tartozik.

A szocialista képviselő, aki a Magyarország ellen folyamatosan támadásokat intéző Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi, azaz a LIBE Bizottság elnöke is egyben továbbá hozzátette:

ez egy nagyon behatárolható korrupciós ügy, de csak azokat érinti, akik felelősek. Nincs hatással a képviselőcsoportra és egyáltalán nincs hatással az Európai Parlamentre.

Azonban nem minden politikus válaszolt ennyire készségesen az M1 riportrének kérdéseire. Bár a hazánkat gyakran kritizáló belga liberális EP-képviselő véleményére is kíváncsiak voltunk, Guy Verhofstadt mindössze annyit válaszolt: „hallgassák meg a beszédemet, abból megtudhatják, hogy mit gondolok.”

Egy hete tartóztatták le Eva Kailit

Eva Kailit, az Európai Parlament egyik szocialista alelnökét csaknem egy hete tartóztatták le a belga hatóságok, miután otthonában értékes ajándékokat és egy készpénzzel teli táskát találtak.

Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket próbáljon áterőszakolni az Európai Parlamenten.

Az M1 híradója a volt alelnök ügyvédjének, Michalis Dimitrakopoulosnak a szavait is idézte, aki hangsúlyozta, Kaili úgy érzi, hogy elárulták. „Az az álláspontja, hogy nem fogadott el kenőpénzt. Ártatlan, Katarnak nem volt szüksége rá, nem kellett megvesztegetnie, nem volt mit felajánlania Katarnak” – fogalmazott Dimitrakopoulos.

A görög politikus tehát minden vádat tagad, és ártatlannak vallja magát, ám sajtóhírek szerint nem csak nála, hanem több rokonánál is gyanúsan sok készpénzt találtak a rendőrök, amely látszik a szövetségi rendőrség fényképén is. A hatóságok továbbá azt is közölték, hogy összesen több mint másfél millió eurót foglalt le, amely összeg átszámítva 600 millió forintnál is többet jelent.

Kaili mellett három olasz állampolgárt is letartóztattak, őket bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel gyanúsítják.

A Momentum EP-képviselője – aki személyesen dolgozott tárgyalóként a katari határozaton – az M1-nek azt mondta: megdöbbentő volt, hogy egyes képviselők milyen mértékben ellenálltak a katari rezsim kritizálásának.

A momentumos Cseh Katalin szerint a botrány ellenére az Európai Parlament továbbra is jogosan kritizál egyes tagállamokat jogállamisági kérdésekben.

„Az Európai Parlament fontos feladata az, hogy a világban zajló emberijog sértések, a jogállamiság megsértése, a korrupció ellen szót emeljen. Éppen ezért fontos az, hogy az intézmény sürgősen hozzon olyan reformintézkedéseket, amely visszaállítja az integritását” – mondta Cseh Katalin.

A korrupciós botrány árnyékot vetett az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójára is, amelyen ezúttal megjelent az Európai Parlament elnöke is.

A mai napon nekilátok egy széleskörű reformcsomag kidolgozásának, aminek része lesz a visszaélések elleni védekezési rendszerünk megerősítése és a magatartási kódexünk felülvizsgálata

– közölte Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke.

Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupcióra adott reakciónak határozottnak kell lenni. „Nem szabad engedményeket tenni, a hitelességünk függ ettől. Az Európai Unió hitelessége és nemzeteink hitelessége, ezért követelni fogjuk, hogy alaposan vizsgálják ki, hogy mi történt, mert a történet valóban lesújtó” – tette hozzá Giorgia Meloni, aki pusztító hatásúnak nevezte a korrupciós botrányt.

„Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Brüsszelben”

Az uniós csúcsra is rányomta a bélyegét az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrány. Erről beszélt a közösségi oldalára feltöltött videóban a miniszterelnök. A kormányfő azt mondta: mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel, de „most már olyan szintet ért el a dolog”, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett.

A korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások, eurómilliókat foglalnak le a rendőrök, és mindenki azt találgatja, mely brüsszeli politikusok lehetnek még érintettek – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: sokak szerint a szálak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek.

A korrupciós botrány a bizonyíték arra, hogy az Európai Parlament kettős mércével mér a jogállamiság terén

Nemcsak az Európai Parlament, hanem az összes európai intézmény tekintélyét hosszú időre lerombolhatta a korrupciós ügy – így összegezte az alelnök őrizetbe vételével kirobbant botrány következményeit kollégánk.

Németi Noémi Strasbourgból, az uniós parlament székhelyéről jelentkezett, és elmondta: „szakértők egyébként éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy a legtöbb választópolgár nem tesz különbséget az európai intézmények között, a korrupciós botrány ezért a teljes brüsszeli bürokráciára rányomhatja a bélyegét”.

A Politico azt is címlapon hozta, hogy az uniós jobboldali vezetők szerint a korrupciós botrány a bizonyíték arra, hogy az Európai Parlament kettős mércével mér a jogállamiság terén.

A lap példaként említi, hogy Eva Kaili volt például az egyik leghangosabb kritikusa a kondicionalistási mechanizmus alá vont Lengyelországnak. A Politico kiemeli továbbá, hogy korrupciós botrány politikai fegyver lehet azoknak a tagállami vezetőknek a kezében, akiket az európai parlament eddig pellengérre állított és kritizált azért, ahogyan az országaikat vezetik – tette hozzá a tudósító.

A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közlemény szerint a házkutatásokat „a belga szövetségi ügyészségnek az Európai Parlamentben (EP) tevékenykedő személyeket célzó, korrupció gyanújával nyitott aktája nyomán indított vizsgálat részeként hajtották végre”.

Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP alelnökét pénteken tartóztatták le a belga hatóságok, egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta vizsgálati fogságban van.

Az EP kedden, strasbourgi plenáris ülésén Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött. Emellett kizárták a görögországi szociáldemokrata PASZOK pártból és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójából is.

Kaili élettársát, Francesco Giorgit is őrizetbe vették, az olasz férfi Maria Arena belga szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is.

Kallinak és társainak szerdán kell megjelennie a belga előzetes tárgyalási tanács előtt. A vizsgálóbíró dönti el, hogy a gyanúsítottak a per kezdetéig őrizetben maradnak-e. A vád ellenük: bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció. Információk szerint Katar nagy összegű pénz- és áruajándékokkal próbálta befolyásolni az Európai Parlament politikai döntéseit.

(via)





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás