RETRO RÁDIÓ

Komplex borprogram indul a stratégiai fontosságú szőlő -és borágazatban





A magyar szőlészeket és borászokat Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.16.
borászat

Megalakulásának 25 éves évfordulóját tartotta szerdán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Van mire emlékezni, van mit felidézni - mondta ünnepi köszöntőjében Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, az új bortörvény az e-pincekönyv bevezetésével fog kiteljesedni. Az ünnepi alkalomra Orbán Viktor kormányfő köszöntő levelet írt, melyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója juttatott el a HNT születésnapi rendezvényére - számolt be a .

Jó bornak is kell a cégér

A miniszterelnök egyebek mellett azt írta: az elmúlt hónapok a szőlészeket és borászokat is súlyos kihívások elé állították. „Idén nyáron rendkívüli aszállyal kellett megküzdenünk, miközben a szomszédunkban dúló háború hatására az árak is az egekbe szöktek. Köszönhetően azonban az utóbbi években elindított támogatási programjainknak, a magyar borászatoknak olyan technológiai fejlesztéseket sikerült megvalósítaniuk, melyek segítségével a nehezebb esztendőkben is kiváló minőségű magyar borok kerülhetnek a magyar és külföldi fogyasztók asztalára.„ A miniszterelnök köszöntő levele

Orbán Viktor levelében arról is szót ejtett, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy komplex borpromóciós programot indít, valamint külön kormánybiztos segíti a magyar bor népszerűsítésében a magyar borágazatot.

A bor összehoz bennünket

Fürjes Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyozta: az együttműködés annyira fontossá vált, hogy ma már versenyképességi tényező.

A bor olyan, mint a sport, összehoz bennünket – mondta.

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte: Magyarország kormánya stratégiai fontosságúnak ítélte meg a szőlő- és borágazatot, melyre évente 3 milliárd forintot fordít. A kormánybiztos egy rövid interjút is adott a Ripostnak.

Olyan stratégiát kell megalkotnunk, amely abban segít, hogy a következő négy évben sokkal alaposabban, hatékonyabban tudjunk dolgozni. Olyan átlátható termékstruktúrára van szükség, amivel a világot le tudjuk nyűgözni – hangsúlyozta Rókusfalvy Pál.

A kormánybiztos azt is elmondta: a következő időszakban jó esélyeink vannak a fejlődésre és arra is, hogy magasabb áron pozicionálhassuk a borokat.

„2023 elején szeretnénk ezzel elindulni, ez nem egy vízió, hanem kutatásokon alapuló stratégia, amely a 2023-2026 közötti időszakról szól” – tette hozzá a kormánybiztos.

Rókusfalvy Pál arra a kérdésünkre, hogy milyen lesz az idei termés, annyit mondott: kisebb mennyiséggel, de jó minőséggel számolhatunk

„Az új borok már most jönnek ki és reményeink szerint szép évjárat lesz a 2022-es„ - fogalmazott.

A fiatalokat kell megcélozni a borral

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia Tiszteletbeli elnöke, a hajdani Kertészeti Egyetem Borászati Tanszékének emeritus professzora is interjút adott a Ripostnak a HNT születésnapi rendezvényén.

A legfontosabb, hogy a bor egészséges, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. Fel kell hívni a figyelmet a bor élvezeti értékeire, közösségteremtő erejére – mondta lapunknak a professzor.

Kállay Miklós szerint jó lenne, ha sikerülne olyan körülményeket teremteni, ahol olyan bort ihatnak a fiatalok, amely nem feltétlenül kötött a gasztronómiához.

„Ma már kiváló, könnyen iható, megjegyezhető, felismerhető boraink vannak, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen kedveljék meg a magyar bort” – tette hozzá Kállay Miklós.

Ha szeretnéd tudni, mit mondott még a borról, nézd meg a Ripost helyszínen készült videóját!





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás