RETRO RÁDIÓ

Hazudott a DK turul-ügyben: Semmi közük nem volt a munkácsi szobor felállításához

Azzal kérkedik a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczi Zsolt, hogy a Gyurcsány-kormány intézte el a munkácsi várban a turulszobor felállítását, miközben ahhoz semmi közük nem volt.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.08.
botrányos

Gyurcsány Ferenc hívatlanul jelent meg egy munkácsi rendezvényen, a munkácsi turulszobor avatásán pedig ott sem volt – állítja Pákh Imre. A nemrég aljas módon lerombolt turulszobor újbóli, 2008-as felállítása neki köszönhető. Ehhez képest a Demokratikus Koalíció, élén Gréczi Zsolttal, most azt reklámozza: a Gyurcsány-kormány intézte el, hogy felállítsák a turul szobrot, és az Orbán-kormány intézte el, hogy lerombolják - írja a Ripost.

Gréczi Zsolt bejegyzése köszönőviszonyban sincs a valósággal! Nem a Gyurcsány-kormány intézte el a turulszobor helyreállítását. Lapunk megszólaltatta Pákh Imrét, aki nemcsak hiteles szemtanú, de az események formálója is, hiszen neki és családjának köszönhető, hogy a cseh légionáriusok által 1924-ben lebontott turulszobrot újra felállították a munkácsi vár bástyájára 2008-ban. Ahogyan az Orbán-kormánynak viszont nincs köze a turul ledöntéséhez, az Munkács ukrán nacionalista polgármesterének és köreinek a törvénytelen tette.

A turulszobor avatásán nem jelent meg Gyurcsány Ferenc, ahogy egyetlen más kormánytag sem. Ellenben jelent voltak a történelmi magyar egyházak képviselői és Semjén Zsolt akkori ellenzéki politikus – emlékezik vissza Pákh Imre. –„Egy évvel korábban viszont valóban felbukkant Munkácson Gyurcsány Ferenc kormányfőként. Senki nem hívta. Betolakodó volt. Ahogy mindig is. Munkácsy Mihály szülővárosában, Munkácson rendeztük meg a Munkácsy-kiállítást, ami hatalmas sikert aratott, több mint nyolcvanezren voltak kíváncsiak rá, nem csak a városból, egész Kárpátaljáról özönlöttek rá az emberek. Az ünnepélyes megnyitóra meghívtam Viktor Juscsenko ukrán elnököt és Sólyom László magyar köztársasági elnököt. Gondoltam, ez jó alkalom arra, hogy a legmagasabb szinten megvitassák a két nép, a két ország közös dolgait. Aztán legnagyobb meglepetésemre Sólyom László elnök helyett Gyurcsány Ferenc jelent meg. Senki nem hívta. Csak betoppant. Sokak megdöbbenésére.”

Egy évvel később, a turulszobor avatásán már nem volt ott sem ő, sem más akkori kormánypárti, baloldali politikus. A mai Magyarországot püspökök, papok és akkor ellenzékben lévő politikusok képviselték, például Semjén Zsolt, aki ma általános miniszterelnök-helyettes.

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás