Európai energiaár-felmérés: Angliában hatszor drágább az áram, Hollandiában tizenegyszer kerül többe a gáz





Elkészült a friss jelentés az európai energiaárakról. Angliában hatszor drágább az áram, Hollandiában tizenegyszer drágább a gáz, mint Magyarországon. Táblázatban foglaltuk össze az adatokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.23.
rezsiárak

Ahogy hosszú ideje mindig, 2022 júliusában is Magyarországon volt a legolcsóbb az energia a lakosság számára. A gáz itt a legolcsóbb a kontinensen, a villany csak Szerbiában került kevesebbe – írja a VG.hu a finn VaasaETT legfrissebb energiaárakat érintő körképének eredménye alapján.

Angliában az áramért, míg Hollandiában a gázért kell a többszörösét fizetnie a lakosságnak Fotó: Shutterstock

A VaasaETT globális energetikai tanácsadó cég az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megbízásából készíti el minden hónapban az európai energiaárak vizsgálatát.

Áramárak Európában

Júliusban Londonban kellett a legmagasabb árat fizetni egy kWh áramért, egészen pontosan 63,05 eurócentet. Ez 400 forintos euróval számolva 252 forint. Eközben Budapesten 9,75 eurócentbe, vagyis 39 forintba került egy kWh áram. A különbség mintegy 6,5-szeres. A 2. legdrágább Koppenhága, a 3. pedig Róma lett. Az adatok szerint lakossági szinten a régióban sem sokkal kedvezőbb a helyzet.

Gázárak Európában

Ami a gázárat illeti, ez júliusban Amszterdamban volt a legborsosabb: átszámolva 113 forint volt 1 kWh gáz ára (a legtöbb országban nem köbméterben, hanem kilowattórában számolnak). Ugyanez a mennyiség Budapesten jelenleg kevesebb mint 11 forint. A régióban némiképp jobbak a feltételek. Bukarest, Varsó, Pozsony és Zágráb a 20–24 forintos sávban mozog. A rezsicsökkentett magyar gázhoz azonban egyedül a szerb árazás mérhető, de a belgrádi 13 forintos ár még így is 2 forinttal több.

Sokkolóan megemelkedtek a német rezsiárak

Németországban az energiaárak emelkedése a lakosság számára egyre riasztóbb. A családi házban élők átlagosan 229%-kal fizetnek majd többet csak a gázért, mint egy évvel korábban – írja a Bild. A legolvasottabb német napilap szerint sokaknak okozhat komoly fejfájást a villanyszámlák kifizetése is. Elemzésük szerint az lehet az egyetlen megoldás, ha az emberek már most megpróbálnak egy kis pénzt félretenni. Idén augusztusban egy egyedülálló, 50 m²-es lakásban élőnek majdnem annyit kell fizetnie a gázért, mint tavaly egy négyszer több gázt használó családi házban élő családnak. Forintban kifejezve a családi házban élőknek tavaly augusztusban kb. 530 ezer forint volt a fűtésszámlájuk. Ez az összeg a jelenlegi árak és a cégek miatt a gázra kivetett különadóból adódóan már meghaladja az 1,7 millió forintot. Több mint háromszoros drágulás...

Olaszországban rohamosan drágul az energia és az élelmiszer

100 százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat, és tovább emelkedik az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a tankönyvek ára is – írta a La Repubblica című napilap vasárnap. Az olasz energiaszolgáltatásért felelős hatóság (Arera) adatai szerint a földgáz ára októbertől újabb 100%-kal emelkedik. Az élelmiszerárak újabb növekedése már szeptembertől várható, és az előrejelzések szerint az olaszoknak mintegy 10%-os drágulással kell számolniuk. Az Unione Consumatori fogyasztóvédelmi szövetség úgy számol, hogy ősszel a családokat több mint 2000 euró, vagyis 800 ezer forint többletkiadás terhelheti. Olaszországban az infláció elérte a 7,9%-ot, sőt Szicíliában már júliusban megközelítette a 10%-ot.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás