Elindult a határvadászok toborzása: négy hétig, öt helyszínen tart majd a kiképzés

A magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász-alakulatokkal erősíti a határok védelmét. Erről tartott sajtótájékoztatót ma Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence,Megosztás
Szerző: Metropol
2022.08.04. 10:55
határvédelem

„A déli határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás, a járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti” – emelte ki Nyitrai Zsolt a ma tartott sajtótájékoztatón, ahol hozzátette: „A kormány erősíti a határok védelmét, határvadász-alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és hamarosan indul a kiképzés”.

A kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt is elmondta, az országba illegálisan belépni kívánó migránsok száma „aggasztó és folyamatosan nő”: míg 2016-ban 19 ezren, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg az átjutásban.

A migránsok egyre erőszakosabbak, fegyverük is van

Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. Az embercsempészek az illegális migránsok segítői, de nagyon sokszor kihasználói is. Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et – közölte Nyitrai Zsolt, aki kijelentette:

„Az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik. Brüsszel és az európai baloldal bevándorláspárti politikája »szupermágnesként vonzza az illegális migránsok hullámait«. A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé”.

Hangsúlyozta, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól a határvédelem területén sem számíthatnak semmi jóra a magyarok: „ők nem határvadászokat, hanem kerítésbontókat küldenének a határra”. Ezt korábban több nyilatkozatukkal is megerősítették – tette hozzá.

A határon szolgáló rendőrök és katonák visszatérhetnek majd az alakulataikhoz

Nyitrai Zsolt közölte, amint megtörténik a határvadászok kiképzése, a jelenleg a határon szolgáló katonák és rendőrök visszatérhetnek majd az alakulataikhoz.

A határvadászok toborzása három pillére épül: lesznek személyes találkozások rendőrök, polgárőrök részvételével, direkt felhívást juttatnak majd el a potenciális jelentkezőkhöz, valamint elindítanak egy toborzókampányt a médiában.

Budapest, 2022. augusztus 4.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (balra) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a szerződéses határvadászok toborzásáról, képzéséről, a bevándorlási és migrációs problémákról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2022. augusztus 4-én. A biztos kijelentette: a magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét
MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a határvadászokra nagy szükség van, mert egyre több illegális migráns egyre erőszakosabban próbál meg Magyarországra belépni. Szerdáig 7776-an érdeklődtek a határvadász-kiképzés iránt, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből kértek információt – ismertette.

A politikus közölte azt is, hogy az érdeklődők 45 százaléka telefonon, 40 százaléka személyesen, 12 százaléka e-mailen kért információt, a többiek pedig a Facebookon tájékozódtak.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy ma már a börtönökben minden tizedik rab embercsempész, 88 százalékuk külföldi állampolgár. Idén már 989 embercsempészt fogtak el – közölte.

Négy hétig, öt helyszínen tart a kiképzés

Az államtitkár elmondta, a határvadász-kiképzés körülbelül négy hétig tart, 160 órás képzésen kell részt venni. Ennek négy szakasza van: az első a rendészeti szakismeretekről, a második jogi ismeretekről, a harmadik lövészeti és taktikai ismeretek elsajátításáról, a negyedik pedig határforgalom-ellenőrzési ismeretekről szól.

A jelentkezőknek fizikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni. A kiképzések öt helyszínen zajlanak majd: Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason – közölte.

Rétvári Bence elmondta, az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd. A határvadászok körülbelül tíz százaléka még magasabb fizetést kaphat majd más – például felderítési – feladatokért – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a déli határ megvédésére nagyon nagy szükség van, hiszen „nemcsak a migránsok ostromolják folyamatosan, hanem a baloldal – mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten – folyamatosan a határkerítés lebontására törekszik”. Látjuk a jogi nyomást is, amely Magyarország elítéléséről, kvóták bevezetéséről és az illegális migráció megállítása helyett, annak szervezéséről szól – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: bíznak benne, hogy az első határvadászegységek ősztől megkezdhetik szolgálatukat.

A sajtótájékoztatón a politikusok bemutatták a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített toborzó plakátot.

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás