Elindult a határvadászok toborzása: négy hétig, öt helyszínen tart majd a kiképzés

A magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász-alakulatokkal erősíti a határok védelmét. Erről tartott sajtótájékoztatót ma Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence,Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.04.
határvédelem

„A déli határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás, a járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti” – emelte ki Nyitrai Zsolt a ma tartott sajtótájékoztatón, ahol hozzátette: „A kormány erősíti a határok védelmét, határvadász-alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és hamarosan indul a kiképzés”.

A kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt is elmondta, az országba illegálisan belépni kívánó migránsok száma „aggasztó és folyamatosan nő”: míg 2016-ban 19 ezren, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg az átjutásban.

A migránsok egyre erőszakosabbak, fegyverük is van

Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. Az embercsempészek az illegális migránsok segítői, de nagyon sokszor kihasználói is. Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et – közölte Nyitrai Zsolt, aki kijelentette:

„Az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik. Brüsszel és az európai baloldal bevándorláspárti politikája »szupermágnesként vonzza az illegális migránsok hullámait«. A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé”.

Hangsúlyozta, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól a határvédelem területén sem számíthatnak semmi jóra a magyarok: „ők nem határvadászokat, hanem kerítésbontókat küldenének a határra”. Ezt korábban több nyilatkozatukkal is megerősítették – tette hozzá.

A határon szolgáló rendőrök és katonák visszatérhetnek majd az alakulataikhoz

Nyitrai Zsolt közölte, amint megtörténik a határvadászok kiképzése, a jelenleg a határon szolgáló katonák és rendőrök visszatérhetnek majd az alakulataikhoz.

A határvadászok toborzása három pillére épül: lesznek személyes találkozások rendőrök, polgárőrök részvételével, direkt felhívást juttatnak majd el a potenciális jelentkezőkhöz, valamint elindítanak egy toborzókampányt a médiában.

Budapest, 2022. augusztus 4.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (balra) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a szerződéses határvadászok toborzásáról, képzéséről, a bevándorlási és migrációs problémákról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2022. augusztus 4-én. A biztos kijelentette: a magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét
MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a határvadászokra nagy szükség van, mert egyre több illegális migráns egyre erőszakosabban próbál meg Magyarországra belépni. Szerdáig 7776-an érdeklődtek a határvadász-kiképzés iránt, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből kértek információt – ismertette.

A politikus közölte azt is, hogy az érdeklődők 45 százaléka telefonon, 40 százaléka személyesen, 12 százaléka e-mailen kért információt, a többiek pedig a Facebookon tájékozódtak.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy ma már a börtönökben minden tizedik rab embercsempész, 88 százalékuk külföldi állampolgár. Idén már 989 embercsempészt fogtak el – közölte.

Négy hétig, öt helyszínen tart a kiképzés

Az államtitkár elmondta, a határvadász-kiképzés körülbelül négy hétig tart, 160 órás képzésen kell részt venni. Ennek négy szakasza van: az első a rendészeti szakismeretekről, a második jogi ismeretekről, a harmadik lövészeti és taktikai ismeretek elsajátításáról, a negyedik pedig határforgalom-ellenőrzési ismeretekről szól.

A jelentkezőknek fizikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni. A kiképzések öt helyszínen zajlanak majd: Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason – közölte.

Rétvári Bence elmondta, az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd. A határvadászok körülbelül tíz százaléka még magasabb fizetést kaphat majd más – például felderítési – feladatokért – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a déli határ megvédésére nagyon nagy szükség van, hiszen „nemcsak a migránsok ostromolják folyamatosan, hanem a baloldal – mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten – folyamatosan a határkerítés lebontására törekszik”. Látjuk a jogi nyomást is, amely Magyarország elítéléséről, kvóták bevezetéséről és az illegális migráció megállítása helyett, annak szervezéséről szól – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: bíznak benne, hogy az első határvadászegységek ősztől megkezdhetik szolgálatukat.

A sajtótájékoztatón a politikusok bemutatták a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített toborzó plakátot.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás