Mégsem kivitelezhető az uniós gázmegállapodás?





A brüsszeli Politico szerint, 43 millió köbméter földgázt kellene megspórolnia a 27 tagállamnak, de messze nem lesz annyi.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.28.
krízis

Kedden az Európai Unió energiaügyi miniszterei elfogadták a 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentés tervéről szóló javaslatot. Ennek értelmében az energiaellátási krízis miatt a most következő télen a tagállamok 15 százalékkal kevesebb gázt fogyasztanak és „uniós riasztás” esetén, kisegítik egymást gázzal. A tervet egyedül Magyarország nem fogadta el, annak jogi megalapozatlansága miatt.

Szijjártó Péter szerint végrehajthatatlan, jogilag pedig megalapozatlan a döntés Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

Mindenki más kedélyesen nyilatkozott a tagállamok egységéről, a döntés fontosságáról és nagyszerűségéről. Spanyolország ökológiai minisztere, aki harcolt az eredeti gázspórolási javaslat ellen, szintén elégedetten nyilatkozott:

Kiemelkedő lépést tettünk abban az irányban, hogy létrehozzunk egy közös európai projektet” – jelentette ki Teresa Ribera. Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter örömét fejezte ki, hogy az uniós összefogással végre sikerült szembeszállni Putyinnal.

Csakhogy a számok nagyon nem stimmelnek” – adta hírül a brüsszeli Politico arra utalva, hogy az eredeti terv szerint, 43 millió köbméter földgázt kellene megspórolnia a 27 tagállamnak. Ám annyi kiskapu van az elfogadott megállapodásban, hogy maximum 10 százalékot spórolhatnak a tagállamok és nem 15-öt, ahogy azt tervezték.

Ráadásul csúcsra pörgött a gáz ára

Miután az oroszok nem szállítanak elég gázt, és az energiaügyi miniszterek is meghozták döntésüket, azonnal csúcsra pörgött a gáz ára. A holland TTF gáztőzsdén egy kicsit csökkent az augusztusi határidős jegyzésben szereplő ár, ám később, az orosz gázszállítások akadozásának hírére a 199 euróról 227-ig emelkedett egy MWh-nyi gáz ára. Azóta kicsit csökkent, jelenleg 203,2 euróért árulják.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás