RETRO RÁDIÓ

A háború sem lehet akadály: a kormány fenntartja a családtámogatások rendszerét





A kormány ígéretéhez híven folytatja a magyar családok támogatását – ezt bizonyítja a tegnap benyújtott, 2023-as rezsivédelmi és honvédelmi költségvetés.



Megosztás
Szerző: Metropol
2022.06.08. 11:44
biztonság

Orbán Viktor már januárban arról beszélt, hogy ha újra kormányt alakíthat, minden marad a régiben, vagyis az elmúlt években kiépített családtámogatási elemek megmaradnak hosszabb távon is, a lejárók esetében pedig hosszabbítás várható. A Fidesz–KDNP végül minden korábbinál erősebb felhatalmazást kapott a választásokon, az Országgyűlésben ismét kétharmados többsége van - írja a Magyar Nemzet a cikkében.

Csakhogy időközben háború kezdődött a szomszédunkban, a magyar kormány viszont éppen azért döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve a nagyvállalatokat sújtó extraprofit-különadó kivetéséről, hogy ne a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

A háború sem befolyásolja a családtámogatásokat

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már az extraprofit-különadó bejelentésekor hangsúlyozta, hogy tilos hozzányúlni a családtámogatásokhoz. Mindez beleillik abba az elvbe, amelyet 2010-es kormányra kerülése óta szem előtt tart az Orbán-kormány. Jelesül, hogy az elemről elemre, támogatásról támogatásra felépített családtámogatási rendszerhez folyamatosan mindig hozzátettek, de nem vették el, nem szüntették meg egyetlen általuk bevezetett elemét sem – ahogy ez most, az elhúzódó háború árnyékában sem lesz így.

A babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási elem, amelyet három év alatt már 220 ezren igényeltek.

A támogatásra minden olyan házaspár jogosult, ahol a feleség 18 és 41 év közötti. A szabad felhasználású hitel az első gyermek születésével kamatmentes hitellé alakul, és törlesztését három évre felfüggesztik, a második gyermek születésével a tartozásból hárommillió forintot elengednek és újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, a harmadik gyermek érkezésével pedig a család teljes tartozása megszűnik.

Az otthonfelújítási támogatás sikere is óriási, hiszen a tavaly januári bevezetése óta már több mint 131 ezer családnak segített háza, lakása, esetleg kertje rendbetételéhez. A munkálatok költségei után akár 3 millió forintot lehet visszaigényelni, de a családok 3 százalékos kamatozású otthonfelújítási kölcsönt is igénybe vehetnek ehhez 6 millió forintos összeghatárig.

2019 júliusa óta elérhető az autóvásárlási támogatás is, amelynek segítségével három- vagy többgyermekes családok legfeljebb 2,5 millió forintot kaphatnak új, legalább hétszemélyes gépjármű vásárlásához.

A falusi csok igénylési határidejét meghosszabbítja a kormány

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az eredetileg idén június 30-án lejáró falusi csok igénylési határidejét december 31-ig meghosszabbítja a kormány, így további fél évig elérhető lesz az érintett 2678 településen.

A falusi csok már egy gyermekkel is igényelhető, de három meglévő vagy tervezett gyermek esetén akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitellehetőséget jelent.

 





Ezeket olvastad már?
Február 18. - ezt a dátumot írja be a naptárába

Február 18. - ezt a dátumot írja be a naptárába

Február 5-én életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa - Videó!

Február 5-én életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa - Videó!

Novák Katalin: Isten éltesse a ma 75 éves Kern Andrást! - Fotó!

Novák Katalin: Isten éltesse a ma 75 éves Kern Andrást! - Fotó!

Nyitrai Zsolt: Szövetségben a bélyeggyűjtőkkel

Nyitrai Zsolt: Szövetségben a bélyeggyűjtőkkel

Top hírek



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás