Bakondi György: Jelentősen emelkedett idén a határsértők száma

Jelentősen emelkedett idén a határsértők száma 2020-hoz képest – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Ásotthalmon, az ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatón.

Megosztás
Szerző: metropol
2021.09.01. 13:30
migráció

A határsértők többsége már nem szír, hanem afgán állampolgárnak vallja magát – mondta Bakondi György.

Közölte: 2020 első nyolc hónapjában 20 300 határsértőt tartóztattak fel, idén augusztus végéig 65 693-at.

Jelentősen nőtt az elfogott embercsempészek száma is, idén eddig 629, míg a tavalyi azonos időszakában 252 gyanúsítottal szemben indult eljárás – tette hozzá.

A nyári hónapokban csaknem háromszorosára – a 2020-as 9996-ról 27 501-re – emelkedett a feltartóztatott migránsok száma – mondta Bakondi György, hozzátéve, jól mutatja a határsértők csoportos aktivitását, hogy míg tavaly 219 volt az egy napon elfogott legtöbb migráns, kedden 599 illegális határátlépőt tartóztattak fel.

Ismertetése szerint 2020-ban a többség szírnek vallotta magát, idén már a magukat afgán állampolgároknak nevezők tették ki csaknem felét a határsértőknek.

A közelmúltban Magyarországon feltartóztatott afgán állampolgárok még nem az ottani hatalomváltás miatt indultak útnak – mondta Bakondi György.

A nyáron elfogott embercsempészek közül a legtöbben, 118-an román állampolgárok voltak, 112-en magyarok, 111-en szerbek, de más nemzetek mellett 21 menekültként Nyugat-Európában tartózkodó szír is bekapcsolódott a bűncselekmények elkövetésébe – tudatta Bakondi György.

A határsértők jellemzően a szerb–magyar határszakaszon próbálkoznak, nagyobbik részük Bács-Kiskun megyében – mondta.

Az elmúlt hónapokban jó néhány erőszakos határátlépési kísérlet történt Kiszombor, Ásotthalom, Mórahalom és Bácsalmás térségében

A migránsok kövekkel, botokkal dobálták meg a határt védőket, de előfordult, hogy könnygázt használtak a rendőrökkel, katonákkal szemben – közölte a belbiztonsági főtanácsadó.

Jelentősen emelkedett idén a határsértők száma Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az elmúlt években Bács-Kiskun megyében 37, Csongrád-Csanád megyében 30, a magyar–szerb határ alatt átvezető alagutat fedeztek fel – ismertette.

A magyar rendőrség folyamatos segítséget nyújtott a szerb–északmacedón, valamint az északmacedón–görög határ védelméhez – mondta, hozzátéve: ezt a jövőben is megteszik.

Bakondi György közölte: Európában egyre inkább terjed a kerítéses határőrizet gyakorlata, mind több ország ismeri fel, hogy a műszaki határzár szükséges a tömeges migráció elleni fellépéshez. Sokat változott az Európai Unió hozzáállása is: nagy fontosságúnak ítéli a külső határok őrizetét, hogy megelőzze a 2015-öshöz hasonló migrációs válság kialakulását – tette hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó az afganisztáni helyzetről elmondta, Magyarország folytatja azt a migrációs politikát, amely az emberek többségének támogatását élvezi.

A magyar álláspont világos, azokat, akik a honvédséggel együtt dolgoztak Afganisztánban, kimenekítették, mások befogadását, kvóta szerinti betelepítését nem tervezik – közölte.

Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Gyertyákkal és családi fotóval ünnepelte Orbán Viktor advent második vasárnapját

Gyertyákkal és családi fotóval ünnepelte Orbán Viktor advent második vasárnapját

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik