Egyre gyakoribbak a támadások a magyar határon

Egyre gyakoribbak és kifinomultabbak a támadások a magyar határon - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ásotthalmon.

Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.02. 13:57
migráció

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján azt mondta, az ilyen támadásokkal szemben csak felkészülten, bátran és nagyon határozottan lehet fellépni, úgy, ahogy a határon szolgálatot teljesítő katonák megtették kedden Ásotthalom közelében.

Emlékeztetett: az elmúlt héten egy 15 tagú csoport próbálta meg illegálisan átlépni a magyar–szerb határt. Közülük „az egyik bűnöző migránst” – valószínűleg az embercsempészek – azzal bízták meg, hogy egy nagy teljesítményű és nagy kiszerelésű gázspray-vel lefújja a határt őrző négy katonát.

Katona járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar–szerb határon, Ásotthalomnál (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A valószínűleg kiképzett bűnöző olyan (csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök által alkalmazott) spray-t használt – folytatta –, amelyet nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni, és a palack teljes tartalmát a katonákra fújta.

Sok ilyen támadás érte a magyar határt

Több ilyen támadás érte a magyar határt – mondta Németh Szilárd, aki megjegyezte, egyre gyakoribb, hogy 10–15 tagú csoportok érkeznek a magyar határhoz, melyeket egy olyan ember kísér, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét, és kipróbálja, mi történik, ha agresszíven lépnek föl.

A híradásokból és szolgálati jelentésekből látható, hogy az ilyen próbálkozások Európában is egyre elterjedtebbek – fűzte hozzá.

A 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt, a módszerek pedig kifinomultabbak lettek – mondta. A hétvégén 400 határsértő ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente 1000–1500-an próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén eddig pedig 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni – közölte az államtitkár.

H145M típusú katonai helikopter járőrözik Ásotthalomnál (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Kedden késő este Ásotthalom közelében történt erőszakos határátlépési kísérlet. Egy 15 fiatal férfiból álló csoport megközelített a biztonsági határzárt. Előbb szidalmazni kezdték a határt védőket, majd a szerb oldalról gázspray-vel lefújták őket. Ennek ellenére a rendőröknek és katonáknak sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépési kísérletet. A támadás miatt négy katonát kórházba szállítottak, de a gáz miatti irritáción kívül komolyabb sérülésük nem történt. Az ügyben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indított.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a július 27-én történt, gázspray-vel elkövetett támadásban résztvevő katonákkal beszélget (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A sajtótájékoztatót követően a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át Németh Szilárd.

Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor a MOL-nál tett látogatást

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Orbán Viktor napja már kora hajnalban a templomban kezdődött – Fotó!

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Ismét Európa kiváló karácsonyi vásárai között az Advent Bazilika

Gyertyákkal és családi fotóval ünnepelte Orbán Viktor advent második vasárnapját

Gyertyákkal és családi fotóval ünnepelte Orbán Viktor advent második vasárnapját

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik