RETRO RÁDIÓ

Cseh Katalin cégei körül gyanús közbeszerzési összejátszásokra bukkantak





Baráti cégek dolgozhattak össze a többmilliárdos, brüsszeli közpénzszerzési akcióban – számolt be a hírről az Origo.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.22.
összejátszás

Újabb részletek kerültek az Origo birtokába Cseh Katalin botránya kapcsán. A Pannónia Nyomda Kft., amelyet a momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázott közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai.

Az elmúlt napokban két videó jelent meg Anonymustól a nevezetű oldalon. Ezekből kiderült, hogy egy kétszínű politikus, és a hozzá kapcsolható cégek négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami támogatást nyertek el. , hogy ezen cégek egyike a Pannónia Nyomda Kft. A vállalatot jelenleg Halász Gábor vezeti. 2013 májusától 2018 januárjáig azonban a Pannónia Nyomda Kft. az azóta a Momentum színeiben politizáló Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt. A cégtörténet szerint a kft.-t 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013-ban adta át az ügyvezetést lányának, aki egészen 2018 januárjáig volt a cég feje. Ebben az időszakban indulhattak azon az európai uniós pályázaton is, ahol több mint 68 millió forint támogatást nyertek egy hologramos technológia kifejlesztésére. Majd később ugyanez a cég 217 579 410 Ft-ot nyert egy szintén Széchenyi 2020-as pályázaton, úgynevezett holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. Ez összesen 285 706 274 forintnyi uniós pénz volt. Forrás: Origo
Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyanús összejátszási ügyek még akkor történtek, amikor Cseh Katalin, jelenlegi momentumos EP-képviselő vezette a céget.

Újabb furcsa összejátszás

Érdemes még kitérni a Pannónia Nyomda 2013-as nyertes közbeszerzésére is, amikor először nyerték el a pályázatot a Ferencváros újság nyomdai munkálatainak elvégzésére. Itt ugyanis az Archidesign Kkt.-vel közös pályázatot nyújtottak be, és úgy nyertek, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesign-hoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani. A Visualia Kkt.-t egykoron az Archidesign-t irányító Prahovean Kornél alapította társával, a szintén román nemzetiségű Ivanca Gavril Ladislauval, a ferencvárosi közbeszerzés ajánlattételének idején pedig még utóbbi volt a cég tulajdonosa és ügyvezetője. A Bunt 24 Kft. székhelye pedig korábban (2008. január és 2009. október között) a Cseh családhoz és a Pannónia Nyomdához is köthető Frangepán utca 16-ban volt megtalálható (ahol egyébként ekkoriban is székelt egy Cseh Tiborhoz köthető cég, a ma már megszűnt Pannónia-Print Kft.), ráadásul ez idő alatt az ajánlattevő cég vezetésében nem történt változás.

Furcsa cégháló a Pannónia Nyomda körül

Mint arról korábban az , a Cseh család Topolyáról származik, Halász Gábor pedig szintén sokat élt a Vajdaságban, korábban már három céget is adtak-vettek egymás között. 2013. januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor alapította Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még javában a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda. A céghálóban egy másik név is felmerül: Lakatos Viktor neve, aki a Holotech Hungary Kft. ügyvezetője. Ennek a svájci tulajdonú cégnek is érdekes módon pont váci és sziráki székhelyei és fióktelepei vannak, akárcsak a Pannónia Nyomda Kft.-nek. És van még egy kapocs: Lakatos Viktor ugyanis régi ismerősének számít Cseh Katalin édesapjának, Cseh Tibornak, hiszen amikor 2012-ben a Lakatoshoz köthető IPRESS Center Kft. megvásárolta a Veszprémi Nyomda Kft.-t, a tisztségviselők között megtalálható volt Cseh Tibor és Lakatos Viktor neve is. Ezek után nem meglepő, hogy a Pannónia attól a Nova-Inn Kft.-től bérli a váci ingatlant, amelyet a Lakatos család alapított és jelenleg is az ő érdekeltségükbe tartozik.

A modell tehát a következő: a Vác, Nádas utcai székhely az állandó

A cégcsoportba tartozó cégek magja (Pannónia Nyomda Kft., Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft.) mindig azonos időszakban jelentenek be új fióktelepet, ahonnan újabb és újabb pályázati forrásokat céloznak meg. Ezekhez a cégekhez pedig a többi cég hol becsatlakozik, máskor kisebb szerep jut nekik (Uniotech Kft., Leaf Digital Kft.).
Tehát, hogy a cégek együttes mozgása véletlen lenne, erre meglehetősen kicsi esélyt látunk – írta az Origo.
Forrás: Origo

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás