RETRO RÁDIÓ

„AstraZenecát kaptam, megnézték, mennyi ellenanyag termelődött a szervezetembenˮ – ez lett az eredmény





A vakcina hatására alapvetően kétféle immunológiai, védekezési reakció alakul ki.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.21.
védelem

A Metropol munkatársa egy Magyarországon eddig egyedülálló Covid-ellenanyag- és vírusneutralizációs-vizsgálaton vett részt. Kollégánk teszteredményének megértésében a CMC Déli Klinika vezérigazgatója segédkezett, aki azt is elárulta, ez a vizsgálat azt is megmutatja, hogy a különböző vírusváltozatokkal szemben a vérben lévő védekezési reakciók milyen funkcionális gátlóhatást fejtenek ki, tehát mennyire képesek megakadályozni annak az adott vírusváltozatnak a szaporodását, mennyire semlegesítik azt a vírusváltozatot.

A rendszer egy biológiai alapú mesterséges intelligenciával támogatott diagnosztikát biztosít

„Fontos tudni, hogy az ellenanyag-termelődésnek van egy időbeli dinamikája is. A páciensek egy körülbelül 26-28 százaléka egy nagyon magas ellenanyag-termelődés után 6 hónap múlva is magas ellenanyagszintet produkált, egy másik csoportjuknak a magas ellenanyag-termelődés viszonylag gyorsan, tehát egy-két hónapon belül teljesen vagy nagyon jelentősen csökken. Egy harmadik csoportnál pedig az ellenanyag-termelődés csökken, de nem ilyen gyorsan és nem ennyire látványosan, de mindenféleképpen hozzá kell tenni az időfaktort, hiszen a szervezetünk akkor termel ellenanyagot, hogyha arra szükség van, tehát ez nem azt jelenti, hogy ha valakinek nem lehet kimutatni ellenanyagot a szervezetében, akkor az teljesen védtelen a vírussal szemben” – árulta el dr. Balázs Anna.

Elkészültek az eredmények

A Metropol kollégájánál azután készült a vizsgálat, hogy megkapta az első AstraZeneca-vakcinát.

A vakcina hatására alapvetően kétféle immunológiai, védekezési reakció alakul ki:

  • a természetes immunválasz, mely a beadást követő gyulladás következtében aktiválódik,
  • és az adaptív vagy „tanult” immunválasz, melynek egyik oldala az ellenanyag-termelés, a másik oldala a sejtközvetített immunválasz
  • „A mérésünk alapján az ön esetében már az 1. oltás után kialakult ellenanyag-termelődés, tehát a szervezete felismerte az idegen vírusfehérjéket és az immunrendszered működésbe lépett – kezdte a leletek elemzését a vezérigazgató. Az ezt követően elvégzett vírusneutralizációs vizsgálatokkal azt vizsgáltuk, hogy a védekezési mechanizmusai, a természetes és adaptív immunválaszának a kialakulásában részt vevő sejtes elemek milyen mértékben termelnek a szérumban megjelenő olyan anyagokat, amelyek az ellenanyagokkal együttműködve gátolják a különböző vírusvariánsok szaporodást (a B59 a „klasszikus” vuhani vírus hazánkban izolált változata, a B1.1.7 pedig az ún. „angliai” mutáns hazai változata).

    Ezekben a vizsgálatokban egy nemzetközileg meghatározott mennyiségű fertőző vírusmennyiséget kevertünk össze az ön szérum- (vérsavó-) mintáival, és vizsgáltuk a vírusszaporodást gátló hatásokat.

    Már az 1. dózis oltóanyag a vizsgálataink szerint kiváltotta a specifikus, szignifikáns immunválaszt a vuhani vírusváltozat esetén, azaz a vuhani változat ellen szignifikáns (jelentős) vírusgátló hatás volt kimutatható (4-es értékű).

    A brit mutáns esetében pedig ez a 3-as értékű vírusgátló hatás/immunválasz azt jelzi, hogy egészen biztosan kialakultak olyan memória-immunsejtek, melyek egy „vad” brit mutáns vírussal történő fertőzés esetén azonnali védelmet produkálnak. Ennek megfelelően, ha nem is védik ki teljes mértékben a megfertőződést, a súlyosságát egészen biztosan jelentősen csökkentikˮ – mondta a CMC Déli Klinika vezérigazgatója.

     





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás