60 ezer katonát mozgósít Oroszország, Donbasz térsége brutális támadásra készülhet





Nem sok jót jelent, hogy ismét orosz csapatösszevonások zajlanak Harkov térségében. Eközben az Egyesült Államok úgy döntött, hogy újabb cikkek exportálását tiltja be.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.09.
összecsapás

A Pentagon elemzése szerint 60 ezer katonát érintő csapatösszevonások zajlanak az orosz hadseregben Harkov térségében. Céljuk a Donbasz térségének elfoglalása lehet. Eközben az Egyesült Államok újabb exporttilalmi szanciókat fogadott el Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben - írja az Origo.

Több ezerrel nőtt a Harkov közelébe vezényelt orosz katonák létszáma

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe - tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium. A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. Az erősítés pontos létszámát nem közölte az amerikai védelmi tárca, csak azt, hogy ezek az egységek rendszerint 600-1000 katonából állnak. A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. Azt is elmondta, hogy a jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül.

Ádáz küzdelemre lehet számítani

Az illetékes szerint a Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderő is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani. John Kirby, a Pentagon szóvivője korábban arról beszélt, hogy jelentések szerint Moszkva tartalékosok tízezreit mozgósítja annak érdekében, hogy az Ukrajna északi részén elszenvedett veszteségeket követően megerősítse erőit.

Az Egyesült Államok újabb termékek exportját korlátozza

Az Ukrajna elleni háború miatt újabb termékek exportját tiltotta meg Oroszországba és Fehéroroszországba helyi idő szerint pénteken az Egyesült Államok - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium tájékoztatásából. A tárca közleménye szerint mostantól csak külön engedéllyel exportálhatóak Oroszországba és Fehéroroszországba különféle műtrágyák, csővezetékeknél használt csapok, csapágyak, egyéb alkatrészek, nyersanyagok és vegyszerek is. A korlátozás de facto tiltás jelent, miután a kormányzat közölte, hogy nem fogja megadni az ehhez szükséges engedélyeket. Az amerikai kormány szintén megtiltotta, hogy amerikai gyártású, de fehérorosz tulajdonú, üzemeltetésű vagy fehéroroszok által bérelt repülőgépek berepüljenek Fehéroroszországba, válaszul arra, hogy Minszk támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Az Egyesült Államok azt követően döntött úgy, hogy tovább növeli az Oroszországra és szövetségesére kivetett szankciók szorítását, hogy Kijev környékén az orosz csapatok visszavonulása után tömegsírok és meggyilkolt civilek holttesteinek százai kerültek elő. Joe Biden amerikai elnök szerint az orosz csapatok súlyos háborús bűncselekményeket követtek el.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás