Ezt ki kell próbálnod: Kékszakáll a magyar mák, alma és szilva erejével! - képgaléria

Aki szereti a mákot, a szilvát és az almát - mindezt liszt nélkül, próbálja ki Kékszakállt!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.05.28.
MÁK szilva Szamos tányérdesszer kékszakállú herceg alma

Az idei Szamos Mátyás Tányérdesszert Versenyt nem írták ki mentes kategóriában, de a magyar mák, mint fő alkotóelem megmutatása érdekében a döntőre vittek egy saját fejlesztésű, teljesen lisztmentes, újragondolt mákos gubát. És, hogy miért Kékszakáll

Kékszakáll: Szatmári szilva, szabolcsi alma, mák és méz Fotó: Fodor Erika

Mert Bartók életművéhez kapcsolódó fantázianevet kértek, és ehhez kapóra jött a desszerthez tartozó kék szilva, mint szakáll, még akkor is, ha inkább bajuszt formál a díszítés. A Kékszakállt személyesen Kelényiné Szamos Gabriella, a Szamos vezérigazgatója tesztelte és elnyerte tetszését. 

"Volt szerencsém kóstolni, nagyon finom!" -írta a közösségi oldalon is.

Szamos Gabriella szereti Kékszakállt Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló (kis, téglalap alakú tepsihez)

Nem piskótatészta:

20 dkg darált mák

4 közepes méretű tojás

4 evőkanál cukor (nádcukor vagy eritrit)

2-3 alma

1 mokkáskanál sütőpor (GM)

1 dl étolaj vagy mákolaj

20 dkg aszalt szilva

1 citrom (kezeletlen héj)

1-2 dl szilvalé (kompótlé vagy szörp is jó)

Almás máktészta, jöhet rá a szilvakrém Fotó: Fodor Erika

Krém

2 tasak vaníliapuding

6 dl tej (növényi is lehet)

10-15 dkg vaj (vagy kókuszzsír)

Cukor (fajtája és mennyisége ízlés szerint)

A Készakállra való főzött vaníliakrém Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Az egész tojásokat a választott cukorral géppel habosra keverjük. Lapáttal hozzáelegyítjük a reszelt almát, majd a darált mákot és a sütőport. Majd belekeverjük egyenletesen az olajat és a citrom reszelt héját. Az egész masszát a zsiradékkal vékonyan kikent és darált mákkal megszórt aljú tepsibe öntjük. 180 fokon, légkeveréssel 15-20 percig sütjük, amíg nem ragad a villára, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki. 

Kékszakáll-tál Fotó: Fodor Erika

Amíg sül a nem piskótatésztás „mákguba”, elkészítjük a pudingot, még langyosan kikeverjük vele a vajat.

A megsült mákgubából langyosan pogácsaszaggatóval kis kerek tarte-okat szaggatunk. Az aszalt szilvából a lével, késes darálóval szilvazselét készítünk. 

Kékszakállt Szamos Gabriella és Dóri menye is díjazta Fotó: Fodor Erika

Ebből a tarte-okra kiskanállal kupacokat teszünk, majd erre tesszük a nyomózsákba töltött guba vaníliakrémet. A tetejére csíkokra vágott aszalt szilvából rakunk kékszakállt (bajuszt).

Így készül a "tészta": tojás, mák és alma Fotó: Fodor Erika

Tipp

a szilvazseléhez hozzáadott néhány csepp házi szilvapálinka-nedű vagy bármilyen gyümölcslikőr csak tovább fokozza az élvezeteket!

A szilva kékszakáll mellé sült almabajuszt is tehetünk Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A Kékszakállhoz fahéjas almaszeleteket is süthetünk vajban, amit a tányérra teszünk dísznek.

 


 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás