Aki szereti a mákot, a szilvát és az almát - mindezt liszt nélkül, próbálja ki Kékszakállt!
Az idei Szamos Mátyás Tányérdesszert Versenyt nem írták ki mentes kategóriában, de a magyar mák, mint fő alkotóelem megmutatása érdekében a döntőre vittek egy saját fejlesztésű, teljesen lisztmentes, újragondolt mákos gubát. És, hogy miért Kékszakáll?
Mert Bartók életművéhez kapcsolódó fantázianevet kértek, és ehhez kapóra jött a desszerthez tartozó kék szilva, mint szakáll, még akkor is, ha inkább bajuszt formál a díszítés. A Kékszakállt személyesen Kelényiné Szamos Gabriella, a Szamos vezérigazgatója tesztelte és elnyerte tetszését.
"Volt szerencsém kóstolni, nagyon finom!" -írta a közösségi oldalon is.
Nem piskótatészta:
20 dkg darált mák
4 közepes méretű tojás
4 evőkanál cukor (nádcukor vagy eritrit)
2-3 alma
1 mokkáskanál sütőpor (GM)
1 dl étolaj vagy mákolaj
20 dkg aszalt szilva
1 citrom (kezeletlen héj)
1-2 dl szilvalé (kompótlé vagy szörp is jó)
2 tasak vaníliapuding
6 dl tej (növényi is lehet)
10-15 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
Cukor (fajtája és mennyisége ízlés szerint)
Az egész tojásokat a választott cukorral géppel habosra keverjük. Lapáttal hozzáelegyítjük a reszelt almát, majd a darált mákot és a sütőport. Majd belekeverjük egyenletesen az olajat és a citrom reszelt héját. Az egész masszát a zsiradékkal vékonyan kikent és darált mákkal megszórt aljú tepsibe öntjük. 180 fokon, légkeveréssel 15-20 percig sütjük, amíg nem ragad a villára, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
Amíg sül a nem piskótatésztás „mákguba”, elkészítjük a pudingot, még langyosan kikeverjük vele a vajat.
A megsült mákgubából langyosan pogácsaszaggatóval kis kerek tarte-okat szaggatunk. Az aszalt szilvából a lével, késes darálóval szilvazselét készítünk.
Ebből a tarte-okra kiskanállal kupacokat teszünk, majd erre tesszük a nyomózsákba töltött guba vaníliakrémet. A tetejére csíkokra vágott aszalt szilvából rakunk kékszakállt (bajuszt).
a szilvazseléhez hozzáadott néhány csepp házi szilvapálinka-nedű vagy bármilyen gyümölcslikőr csak tovább fokozza az élvezeteket!
+1 Tipp
A Kékszakállhoz fahéjas almaszeleteket is süthetünk vajban, amit a tányérra teszünk dísznek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre