Sissylvás szelet – Lisztmentes mákpiskótával!

Aki szereti a mákot, szilvát és almát, ki ne hagyja ezt a lisztmentest!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.01.25.
mákos méz tej szilva alma

A Szamos Mátyás Tányérdesszert Verseny kiírása ihletett, hogy a három kötelező alapanyaggal: Naszály tejjel, bio magyar mákkal és mézzel süssek valamit. A Felhősütis Rajki Ágitól jött az ötlet, hogy ez olyan Sissy korabeli. Megcsináltam tehát a Sissy süteményének nevezett édességet a magam változatában: liszt és kókusz nélkül, és naná, hogy szatmári szilvával és pálinkával! Szerintem ez Sissynek is bejött volna!

Sissylvás liszt nélkül, de akár tej-és cukormentesen is! Fotó: Fodor Erika

Hozzávalók kis téglalap tepsihez

Piskóta

20 dkg darált mák

4 db tojás

4 nagy evőkanál cukor (vagy eritrit)

2 db alma reszelve

fél tasak sütőpor

A téglalap alakú szeletek jól mutatnak a hosszúkás tálon Fotó: Fodor Erika

Szatmári szilvavelő

20 dkg aszalt szilva

2-3 korty szatmári szilvapálinka (vagy víz)

Mézzel ízesítjük a vaníliakrémet Fotó: Fodor Erika

Vanílikrém

2 tasak vaníliapuding (GM)

Ízlés szerint termelői méz

4 dl tej (vagy növényi)

15 dkg vaj

Szabolcsi alma és biomák, szatmári szilvás vanília krém Fotó: Fodor Erika

Elkészítés – Mákpiskóta

A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük (géppel), majd keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk az edénybe szórt mákot és sütőport. Ha ez megvan, akkor keverjük hozzá a (nagy lyukon) reszelt almát. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, és egyenletesen szétoszlatva beleöntjük a masszát. 180 fokon, légkeveréssel 15-20 percig sütjük. 

A mákpiskótát reszelt almával könnyítjük Fotó: Fodor Erika

Ne szárítsuk ki, figyeljük, szúrjuk villával! Amíg a tészta sül készítsük el a vaníliapudingot (főzős verzió), és tegyük félre hűlni. Ez alatt az aszalt szilvából pár darabot dekornak kiveszünk, a többit aprítógépbe tesszük, és vagy pálinkával vagy vízzel krémesítjük, ezt húzzuk rá a mákpiskótára. 

Elsőként a szilvaréteg jön a mákalapra Fotó: Fodor Erika

A szilvarétegre jön a a meghűlt vaníliakrém, amelyet még langyosan a vajjal kikevertünk. A tetejét mákszemmel hintjük. Így tesszük hidegre. A jól összeállt süteményt úgy szeleteljük, hogy a téglalap alakú tepsiben hosszában három részre osztjuk, keresztben pedig úgy, hogy egyenlő téglatesteket kapjunk. A tetejét aszaltszilva-darabkákkal díszítjük.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás