Aki szereti a mákot, szilvát és almát, ki ne hagyja ezt a lisztmentest!
A Szamos Mátyás Tányérdesszert Verseny kiírása ihletett, hogy a három kötelező alapanyaggal: Naszály tejjel, bio magyar mákkal és mézzel süssek valamit. A Felhősütis Rajki Ágitól jött az ötlet, hogy ez olyan Sissy korabeli. Megcsináltam tehát a Sissy süteményének nevezett édességet a magam változatában: liszt és kókusz nélkül, és naná, hogy szatmári szilvával és pálinkával! Szerintem ez Sissynek is bejött volna!
Piskóta
20 dkg darált mák
4 db tojás
4 nagy evőkanál cukor (vagy eritrit)
2 db alma reszelve
fél tasak sütőpor
20 dkg aszalt szilva
2-3 korty szatmári szilvapálinka (vagy víz)
2 tasak vaníliapuding (GM)
Ízlés szerint termelői méz
4 dl tej (vagy növényi)
15 dkg vaj
A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük (géppel), majd keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk az edénybe szórt mákot és sütőport. Ha ez megvan, akkor keverjük hozzá a (nagy lyukon) reszelt almát. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, és egyenletesen szétoszlatva beleöntjük a masszát. 180 fokon, légkeveréssel 15-20 percig sütjük.
Ne szárítsuk ki, figyeljük, szúrjuk villával! Amíg a tészta sül készítsük el a vaníliapudingot (főzős verzió), és tegyük félre hűlni. Ez alatt az aszalt szilvából pár darabot dekornak kiveszünk, a többit aprítógépbe tesszük, és vagy pálinkával vagy vízzel krémesítjük, ezt húzzuk rá a mákpiskótára.
A szilvarétegre jön a a meghűlt vaníliakrém, amelyet még langyosan a vajjal kikevertünk. A tetejét mákszemmel hintjük. Így tesszük hidegre. A jól összeállt süteményt úgy szeleteljük, hogy a téglalap alakú tepsiben hosszában három részre osztjuk, keresztben pedig úgy, hogy egyenlő téglatesteket kapjunk. A tetejét aszaltszilva-darabkákkal díszítjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre